Gesprek aan de keukentafel met v.l.n.r. Weynie, Hendriëtte en Henk.
Gesprek aan de keukentafel met v.l.n.r. Weynie, Hendriëtte en Henk. Dick van der Veen

Van mens tot mens praten over komst AZC in Oldebroek

21 maart 2024 om 14:15 Algemeen

Vier inwoners van Oldebroek hebben het initiatief genomen om op waardige wijze met elkaar over de eventuele komst van een AZC te praten waarbij gestuurd wordt op de nuance. Oldebroekers, die daaraan behoefte hebben, kunnen dat kenbaar maken via menstotmens@kpnmail.nl

Dick van der Veen

Het initiatief wordt ingegeven door bezorgdheid over de heftige reacties waarin ze de menselijke maat van het dorp niet herkennen. Ze ervaren tot nu toe een discussie die uit balans is geschoten.
“In het landelijke plaatje met betrekking tot de opvang van Oekraïners staat onze gemeente paars gekleurd als degene die het meeste doet; nu lijkt het er op dat we mensen die we niet kennen bij voorbaat al veroordelen”, zegt Weynie Spijkerboer-Schenk, die samen met Hendriëtte van Loo-Flier, Henk Stouwdam en Geerlof van Loo de openingszet doen voor een bezonnen discussie.
“We gaan nu eerst de reacties afwachten op grond waarvan we nadere plannen kunnen maken. Doen een beroep op mensen die worstelen om daarmee naar ons toe te komen. We beluisteren suggesties over het gezamenlijk overleg op een middag of avond en het aan et woord laten van asielzoekers. Daar zijn we in dit stadium nog niet mee bezig.”

Kanttekeningen

In een gesprek met drie van de vier initiatiefnemers noteren we een aantal kanttekeningen. “Als een grote groep mensen op een klein stukje grond samen komt kun je incidenten niet voorkomen. Die moet je in perspectief plaatsen. Voor velen van ons bestaat de overlast uit niet meer dan mensen die op een fietspad lopen. Of het naroepen van mensen. Natuurlijk was er een verschrikkelijk steekincident. Het heeft er nu echter veel van weg dat uitzonderingen tot norm worden verheven. Dit is niet exemplarisch voor wat er speelt.
Het gaat om mensen die de meest verschrikkelijke ervaringen met zich meedragen en die je toch niet in een vijandige sfeer wilt ontvangen? Dat is niet des Oldebroeks. We moeten hier als verstandige mensen met elkaar over praten. We ervaren dat veel inwoners behoefte hebben om de juiste informatie te ontvangen. Geen kretologie, maar argumenten op grond waarvan ze hun voor of tegen kunnen bepalen. Laten we met elkaar blij zijn dat onze wieg in Oldebroek heeft gestaan en niet in een land waar mensen elkaar dagelijks naar het leven staan.”

Onrust

Volgens de initiatiefnemers past het niet om de (lokale) overheid verwijten te maken. “De gemeente heeft de gebaande wegen gevolgd. Misschien is er een onderschatting geweest van de onrust. Onze insteek is om te verbinden. Een gesprek los van de politiek is daarbij een goed middel. Het is best een gecompliceerde materie. Door er met respect voor elkaar over te praten haal je de scherpe kantjes er vanaf en construeer je een raamwerk waar iedereen een gedegen mening op kan bouwen.”


De initiatiefnemers staan open voor reacties van mensen die met vragen zitten. Voor gesprekken over hoe je als gemeenschap met deze gevoelige materie om moet gaan en de gedachte van Oldebroek voor elkaar uit wilt dragen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie