De Deel is verouderd en moet worden vervangen.
De Deel is verouderd en moet worden vervangen. Wijnand Kooijmans

Voortgang bouw nieuw MFA in Doornspijk

29 april 2024 om 06:00 Politiek

De plannen voor de komst van een nieuwe multifunctionele accommodatie (MFA) in Doornspijk kunnen verder worden uitgewerkt. Daarvoor heeft de raad van de gemeente Elburg unaniem groen licht gegeven. De discussie spitste zich vooral toe op een motie, ingediend door LEV en VVD waarin wordt gepleit voor het behoud van het huidige hondenlosloopveld en het speelveldje voor kinderen.

Wijnand Kooijmans

De nieuwe accommodatie dient als vervanging van het huidige verouderde dorpshuis De Deel. Herbouw op deze locatie is niet mogelijk. Naast het nieuwe MFA voorziet het plan in verplaatsing van de christelijke basisschool De Regenboog vanaf de andere kant van de Zuiderzeestraatweg naar de oksel van de Lageweg en de Veldweg en de bouw van woningen.

Door bewoners van de Veldweg is een petitie gestart voor het behoud van het losloopveld en het speelterrein. Deze is inmiddels ook aangeboden. Voor Rick van Velthuysen (LEV) reden om, mede namens de VVD een motie in te dienen waarin het college wordt gevraagd de signalen van de bewoners mee te nemen. Gepleit wordt voor een onderzoek en gemotiveerd aan de raad voor te leggen wat er qua speelveld en hondenlosloopgebied mogelijk is; dit in samenspraak met de inwoners.

Wethouder Henk Wessel gaf aan eerlijk te willen zijn richting bewoners. Handhaving op de huidige plek is alleen mogelijk wanneer de raad besluit de zestien hier geplande woningen uit het plan te schrappen. Hij heeft echter begrepen dat meerdere partijen dat niet willen. Hij is bereid te kijken wat binnen het plangebied wel mogelijk is en anders met de inwoners te overleggen over een locatie waar een losloopveld en speelveld wel mogelijk zijn. En dan ook een beter losloopgebied dan het huidige veld dat bij regen vrijwel onbegaanbaar is.

Het leidde tot een felle discussie in de raad. Van Velthuysen vindt het belangrijk dat de inwoner worden gehoord. Mede omdat zij zich zeer positief opstellen en inzien dat het belangrijk is voor Doornspijk dat er een nieuw MFA komt. Het behoud van de huidige veldjes draagt volgens hem ook bij aan het behoud van het open landschap. De motie werd uiteindelijk verworpen. Voor stemden de fracties van SGP, VVD en LEV.
Binnen de fractie van Samen Vooruit was een verschil van inzicht. Joost Schipper en José Oosthoek stemden voor de motie. Wim Bijl van deze partij stemde tegen, evenals de fracties van CDA, ChristenUnie en Algemeen Belang. De raad stemde wel unaniem voor een motie van de SGP waarin de verhoging van de onroerendzaakbelasting wordt losgekoppeld van de komst van het MFA. Indien er al een verhoging noodzakelijk is, moet deze in algemene zin worden voorgesteld bij de behandeling van de perspectievennota waarin een besluit wordt genomen over alle gewenste plannen.
Rick van Velthuysen steunt namens zijn partij de motie wel maar geeft op voorhand aan tegen een verhoging van de betreffend belasting te zijn.

Met deze motie kan het college, zo geeft Henk Wessel aan, wel leven. De onroerendzaakbelasting moet niet aan één doel worden gekoppeld.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie