Burgemeester Haseloop kan de bezwaarmakers niet overtuigen.
Burgemeester Haseloop kan de bezwaarmakers niet overtuigen. Dick van der Veen

AZC in Oldebroek: buurt is er klaar mee

19 januari 2024 om 13:16 Maatschappelijk

Denktank en buurtvereniging Bovendwarsweg uiten in de vergadering van de commissie Samenleving en Bestuur zware kritiek op het gemeentebestuur van Oldebroek, waardoor ze zich niet gehoord voelen. Met name burgemeester Tanja Haseloop werd zwaar onder vuur genomen.

Dick van der Veen

“Het is de derde keer dat we met een AZC te maken krijgen. We hebben er een trauma aan overgehouden met een totale ontwrichtring van de samenleving. De eerste keer heeft niemand van ons met een christelijke inborst tegen de komst van een AZC gekant. Als de burgemeester zegt dat je niet vooringenomen moet zijn bij de komst van nieuwe buren, getuigt dat van onbegrip. Het zijn er straks 300 of meer en we weten uit ervaring met zelfs slachtoffers hoe het uit de hand kan lopen.”

Veel kritiek ook op het feit dat het college het te vroeg achtte voor een informatieavond met de buurt. “Het is niet te vroeg, maar zeven maanden te laat”, zo werd erop gereageerd. Insprekers noemden het ongehoord dat ze geen inzage kregen in de brief die het COA aan de gemeente Oldebroek stuurde en laakten het feit dat alle gesprekken tot nu toe alleen op aandrang van de buurt tot stand kwamen. “Daar waar de communicatie op Artillerie Schietkamp en provincie Gelderland was gericht, werden wij overgeslagen. Dit is een staaltje van arrogantie en van ongelooflijke communicatieblunders.”

Denktank en Buurtvereniging vroegen het college met nadruk om zich in de schoenen van de omgeving van het AZC te willen verplaatsen. “Het ontbreekt volledig aan burgerparticipatie. Er ligt een bewijs op tafel dat het gemeentebestuur zelf aan de knoppen kan draaien. U zou naar Barneveld en Ermelo moeten kijken over de wijze waarop men het daar heeft aangepakt. Het is toch te gek dat we het nieuws over de komst van 300 asielzoekers aan de Bovendwarsweg uit een dagblad moeten vernemen. Door nu op zeer korte termijn alsnog met de omgeving te praten kan er wellicht nog iets worden hersteld. Het vertrouwen is nu volledig zoek.”

Felle kritiek ook op wat het kleuterklasbeleid van de gemeenteraad wordt genoemd met raadsleden die elkaar belachelijk maken. Een liberale uitspraak dat een dwaas meer kan vragen dan tien wijzen kunnen beantwoorden viel al helemaal verkeerd.

In de commissievergadering die erop volgde tekende zich de diepe kloof tussen ABO en CVO met de rest van de fracties af. Iets wat te herleiden is tot de vorming van het college. Maar de weerstand tegen de komst van een AZC met 300 mensen op een plek waar het al eerder uit de hand liep, was unaniem. Zo werd opgemerkt dat Oldebroek zich niet door het COA onder druk moet laten zetten. Burgemeester Haseloop benadrukte nog maar eens dat het geen zin heeft op dit moment informatieavonden te houden daar waar het niet vast staat dat het AZC er om moverende redenen ook kan komen. “Er moeten nog diverse onderzoeken plaats vinden. Daaruit zou moeten blijken dat het vooral ruimtelijk bestaanbaar is om een asielzoekerscentrum met 300 mensen te realiseren.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie