De beoogde locatie in Oldebroek.
De beoogde locatie in Oldebroek. Archieffoto Dick van der Veen

Groeiende irritatie rond komst AZC aan Bovendwarsweg in Oldebroek

16 januari 2024 om 11:00 Maatschappelijk

De komst van een asielzoekerscentrum met 300 mensen voor de duur van tien jaar aan de Bovendwarsweg in Oldebroek is bepaald geen gelopen race. En al helemaal niet als het aan ABO en CVO ligt die geen vertrouwen hebben in de wijze waarop het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) zijn zaakjes regelt. Ze wijzen op de wanordelijkheden in Ter Apel en sluiten net als daar een gang naar de rechter wat Oldebroek betreft niet uit. Het COA liet op 22 december aan burgemeester Tanja Haseloop weten dat ze in februari een vergunning aanvragen.

Dick van der Veen en Wijnand Kooijmans

Dat kreeg de raad pas op 11 januari te horen, een gang van zaken die volgens de beide fracties het wantrouwen voedt. Inmiddels is het verzoek om opheldering van CVO en ABO voor de commissievergadering van aanstaande donderdag geagendeerd. Het punt komt als eerste aan de orde, vanwege de verwachte grote publieke belangstelling.

Gevoelens van onveiligheid wegen zwaar voor de oppositiepartijen. ABO wijst op een camping in de buurt en op de ernstige ongeregeldheden tijdens de eerste keer dat op deze plek een AZC was gevestigd. Daarbij viel een slachtoffer te betreuren. Het CVO wijst het college er van meet af aan op dat de gemeente zelf kan beslissen wat ondersteund wordt in de brief aan de burgemeester met de passage: pas na uw akkoord. 

De fracties dringen aan op inwonersparticipatie. Een proactieve houding die nodig is om het draagvlak van de Oldebroekers te meten. Voor de beweegreden van de burgemeester van late informatie naar de raad hebben ze geen begrip. “Er ligt een brief van het COA en die brief verandert niet in een bespreking door het college”, aldus ABO-woordvoerder Ton Heddema. 

We hebben bij het afsluiten van de krant, maandag rond het middaguur, nog geen reactie van de gemeente Oldebroek mogen ontvangen. Daarna reageerde de gemeente alsnog: 

“Huisvesting van statushouders heeft het hele jaar door onze aandacht. Door de hoge taakstelling en de lage mutatiegraad van de sociale huurwoningen is er helaas wel een achterstand.

Verschillende woningbouwplannen, waarin ook sociale huurwoningen zijn opgenomen, hebben vanwege diverse redenen vertraging opgelopen. We verwachten dat er het komende jaar wel gebouwd gaat worden en dat er daarmee, voor alle woningenzoekenden, meer ruimte komt op de woningmarkt. Daartoe zoeken we ook naar ruimte op tijdelijke locaties.

Een aantal statushouders hebben we in de afgelopen weken tijdelijke huisvesting geboden in woningen die op termijn gesloopt gaan worden. Niet wenselijk aangezien we het probleem van vinden van een permanente huurwoning daarmee alleen vooruitschuiven. Tegelijk hard nodig gezien de enorme druk op de AZC’s in het land.

Voor 2024 zijn er afspraken met de woningcorporaties gemaakt waarmee we verwachten de taakstelling voor 2024 te halen.”


Elburg


Inwoners van de gemeente Elburg worden actief betrokken bij de totstandkoming van het asielzoekerscentrum in Oldebroek, zodra de onderzoeken zijn afgerond en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) een formele aanvraag heeft ingediend.

Dat geeft het college van burgemeester en wethouders van die gemeente te kennen in een brief aan de raad. De locatie is aan de rand van ’t Harde. 

Het college van Elburg geeft aan wat betreft de berichtgeving aan te sluiten bij de informatie die wordt verstrekt op de website van de gemeente Oldebroek. In de tussentijd wordt getracht zo veel mogelijk invloed uit te oefenen op de voorbereiding en de realisatie van de opvanglocatie. Met name gefocust op het waarborgen van de belangen van de direct betrokken inwoners, ondernemers en organisaties binnen de gemeente Elburg. Vooral in ’t Harde bestaat veel onrust rond de plannen van het COA. Mede gezien eerdere ervaringen met de opvang van asielzoekers in de voormalige jeugdherberg die nu ook weer in beeld is als opvanglocatie. 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie