Het gemeentehuis van Oldebroek op archieffoto.
Het gemeentehuis van Oldebroek op archieffoto. Barry Wensink

Groeiende onrust rond AZC in Oldebroek

2 februari 2024 om 09:43 Maatschappelijk

Een meerderheid in de gemeenteraad van Oldebroek vindt het te vroeg voor burgerparticipatie met betrekking tot de eventuele komst van een AZC aan de Bovendwarsweg tussen Oldebroek en ’t Harde. 

Dick van der Veen

Tot groot ongenoegen van de oppositiepartijen ABO en CVO en een groot aantal inwoners dat donderdagavond zorgde voor een onrustige vergadering met veel afkeurende geluiden en slagen tegen de muur. Ook vanuit Elburg was er belangstelling, want daar heeft men al door laten klinken niets te zien in een zo groot AZC waar de inwoners van ’t Harde de meeste last van ondervinden.

ABO en CVO dienden een motie in waarin ze het college vragen om per direct met het horen en informeren van de bevolking te beginnen. De coalitiepartijen, gesteund door de VVD, zien dat niet zitten. Ze willen eerst de complete aanvraag van het COA hebben, omdat ze nu op vragen geen antwoord kunnen geven. Maar voor de indieners van de motie ligt er nu al genoeg op tafel, is er het gegeven over de komst van 300 asielzoekers die COA daar tien jaar wil onderbrengen.

Dat trok alleen Duurzaam Oldebroek over de streep. Die is het er mee eens dat avonden met burgers zin hebben op het vlak van onder meer veiligheid. Dit nadat de motie zo werd bijgekleurd dat met alle voorbereiding die nodig is het toch pas eind februari is dat met participatie kan worden begonnen. Uiteindelijk werd deze motie met 11 tegen 8 stemmen verworpen.

Lees komende dinsdag meer in de papieren versie van Huis aan Huis.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie