Mariposa maakt straks plaats voor nieuwbouw in plan Hokseberg. Foto: W. Kooijmans
Mariposa maakt straks plaats voor nieuwbouw in plan Hokseberg. Foto: W. Kooijmans Wijnand Kooijmans

Binnenkort start plan Hokseberg in ‘t Harde

16 december 2023 om 15:16 Maatschappelijk

Kort voor de zomer of direct na de zomer gaat de schop de grond in voor de realisatie van de eerste fase van het plan Hokseberg in ‘t Harde. Voor de tweede fase geldt dat dit nog enige jaren gaat duren. Het benodigde ontwerpbestemmingsplan voor deze fase is inmiddels wel vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Elburg. 

Wijnand Kooijmans

Het totale plan wordt gerealiseerd door Prins Bouw uit deze plaats. Dat voorziet in de bouw van zestig intramurale zorgappartementen en maximaal honderdachtenzestig woningen. De zorgappartementen dienen ter vervanging van het bestaande complex Mariposa in ’t Harde. Door het college is ook het benodigde besluit genomen over het stedenbouwkundig plan voor beide fases.

Door het college is tevens vastgesteld dat geen onderzoek nodig is naar de gevolgen voor natuur en milieu door de realisering van het plan. Het gaat om een zogenoemde milieueffectrapportage. Ook is een verkeersbesluit genomen rond het instellen van een maximum snelheid van dertig kilometer per uur in de nieuwe wijk. Besloten is een geringe verhoging van de geluidsbelasting toe te staan. Deze wordt verhoogd van achtenveertig naar eenenvijftig decibel.

Het vaststellen van het definitieve bestemmingsplan en het nemen van een verkeersbesluit is uiteindelijk een bevoegdheid van de raad. Die krijgen hiertoe voorstellen voorgelegd via de gebruikelijke procedure. Het bestemmingsplan voor de eerste fase moet op enkele kleine onderdelen worden gewijzigd. Onder meer om de rondweg door het plangebied mogelijk te maken. In de tweede fase van het plan moet in het gebied 28 procent van de te bouwen woningen worden gerealiseerd in de sociale huursector, al dan niet met toepassing van een vorm van wonen en zorg. Daarnaast minimaal 11 procent in de goedkope koop tot 265.000 euro en minimaal 15 procent in de betaalbare koop tot 355.000 euro. De resterende 46 procent mag in de duurdere koop worden gebouwd. De ontwikkeling biedt daarmee, zo stelt het college, ook passende woonkansen voor starters, doorstromers en senioren. Onzeker is nog of de appartementen in de sociale huursector gedeeltelijk worden ingezet voor een vorm van wonen met lichte zorg. Hierover worden nog gesprekken gevoerd tussen de initiatiefnemer, gemeente, woningcorporatie en de betreffende zorginstelling. De plannen worden zes weken ter inzage gelegd. In die periode kunnen zienswijzen (bezwaren) tegen de genomen besluiten worden ingediend. Volgens wethouder Lyda Sneevliet wordt door de besluiten meegewerkt aan de bouw van nieuwe woningen. Belangrijk gezien de grote behoefte die daaraan bestaat.

Met de omwonenden is een uitvoering participatieproces doorlopen. De direct omwonenden zijn door Prins Bouw bezocht en hebben een toelichting gekregen op de plannen. Ook is de website www.wonenopdehokseberg.nl gelanceerd. De website biedt informatie over de plannen, maar biedt ook de mogelijkheid om een mening over de plannen achter te laten.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie