Een doorkijkje tussen de bestaande bebouwing en de plek waar de woningen moeten komen.
Een doorkijkje tussen de bestaande bebouwing en de plek waar de woningen moeten komen.

Plan voor woningbouw in Doornspijk aangepast

13 november 2023 om 06:04 Algemeen

Ingediende zienswijzen maken dat het plan voor woningbouw in het gebied Waterlanden II in Doornspijk is aangepast. Onder meer is de groenzone aangepast en deels uit het plan gehaald dat voorziet in de bouw van 37 grondgebonden woningen.

Wijnand Kooijmans

Door de wijzigingen komen de woningen op meer dan honderd meter van het naastgelegen agrarisch bedrijf te liggen. Ook zijn drie parkeerplaatsen uit het plan geschrapt. Met het plan wordt voorzien in een deel van de grote behoefte aan woningen in de gemeente Elburg en in het bijzonder in het dorp Doornspijk.

Tegen het plan waren vier zienswijzen ingediend. Eén daarvan was buiten de tijd en is daarmee niet ontvankelijk verklaard. Ambtelijk is de inhoud van de zienswijze echter wel meegenomen. Eén van de zienswijzen heeft betrekking op de groenstrook tussen de nieuwbouw en de bestaande woningen. Voor de huidige bewoners is deze ongewenst in verband met verlies van privacy en het risico van overlast. Een tweede zienswijze had betrekking op het verlies van uitzicht als gevolg van de te bouwen woningen.

De derde zienswijze had betrekking op de afstand tussen de woningen en het bestaande agrarisch bedrijf aan de Kerkdijk. Dit bedrijf is in het verleden verplaatst, omdat de woonbebouwing te dicht bij zou komen. Dat maakt dat de afstand tussen het bedrijf en de toekomstige bebouwing nu is vergroot van vierennegentig naar honderd meter. De vierde zienswijze had betrekking op het verlies aan uitzicht door de komst van drie parkeerplaatsen. Deze zijn nu geschrapt.

De groenzone is aangepast. De ruimte die hierdoor vrijkomt is deels ten goede gekomen aan de kavels binnen Waterlanden II en deels aan de huidige bewoners van de even huisnummers aan de Beekenkampweg. Een deel van de vrijkomende grond wordt ook aan hen verkocht. Dit wel onder de voorwaarde dat er een eenduidige, doorgaande erfafscheiding tussen de grens van de achtertuinen van alle bewoners wordt geplaatst door en op kosten van de gemeente. Ook is vastgelegd dat er géén achterom komt.

De drie geschrapte parkeerplaatsen worden achteraf beoordeeld als niet wenselijk vanuit een oogpunt van verkeersveiligheid. Aan het verlies van uitzicht door de komst van de woningen kan, zo stelt het college van burgemeester en wethouders, niet tegemoet worden gekomen. Drie van de vier indieners hebben, na een gesprek met de gemeente, aangegeven tevreden te zijn met de gevonden oplossingen.

Door de raad moet nog een verkeersbesluit worden genomen rond het instellen van een maximum snelheid van dertig kilometer per uur. Daarover moet een besluit worden genomen voor het noodzakelijke bestemmingsplan wordt vastgesteld voor de realisering van de nieuwbouw. Alle gronden zijn inmiddels eigendom van de gemeente. Hierover is een overeenkomst bereikt met bouwbedrijf Van Pijkeren dat een deel van het plangebied in eigendom had. Dat maakt dat alle kosten die door de gemeente worden gemaakt, kunnen worden gedekt uit de opbrengsten van de verkoop van alle bouwrijpe kavels binnen het plangebied.

Na de vaststelling van het bestemmingsplan is nog de mogelijkheid dat er bezwaren worden ingediend.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie