Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Barry Wensink

Aanpassingen in plan De Nieuwe Haven in Elburg

12 januari 2024 om 17:20 Algemeen

De ingediende zienswijzen tegen het bestemmingsplan De Nieuwe Haven hebben geleid tot kleine aanpassingen in het plan. Het gaat om de bouw van 56 woningen waaronder elf sociale huur en zes midden huur/betaalbare koop. Daarnaast beoogt het plan, dat gerealiseerd wordt door Prins Bouw, met de commerciële plint en een uitnodigende inrichting van de openbare ruimte meer reuring rond dit deel van de havenkom te krijgen. Daarmee wordt, zo stelt het college van burgemeester en wethouders, het toeristisch verblijfgebied vergroot.

Wijnand Kooijmans

Ten opzichte van het oorspronkelijke plan worden er zes appartementen extra gebouwd. De gemeente wil voor de realisering gebruik maken van de provincie subsidie Steengoed. Om aan bezwaren tegemoet te komen is onder meer de parkeerberekening aangepast. Het eindresultaat is dat er 84 parkeerplaatsen op eigen terrein komen en vijfentwintig in de openbare ruimte langs de Havenkade.

Prins Bouw stort voor vijf parkeerplaatsen geld in het parkeerfonds. Het gaat dan om parkeerplaatsen die vooral nodig zijn in de avonduren als naast de bewoners, ook visite hun auto wil parkeren. Uit het parkeerfonds wordt de aanleg van extra parkeerplaatsen op een andere locatie bekostigd.

De zienswijzen waren ook gericht tegen de massa, hoogte en vormgeving van het plan. Dit heeft ertoe geleid dat er een bouwlaag minder komt bij de Botterstichting, er minder schijngevels komen en is gekozen voor een architectuur die aansluit bij het industriële karakter van het gebied en rekening houdt met het nautisch karakter van de haven.

Het college geeft aan dat door aanpassing van de bebouwing in de commerciële plint tegemoet wordt gekomen aan een belangrijke zienswijze van de Botterstichting. Die had aangegeven bang te zijn dat hun historische werf dreigt weg te vallen tegen de hoge bebouwing van de Nieuwe Haven. Ook voor de bewoners van de Havenkade ziet het college dit als een verbetering.

De commerciële plint bedraagt nog 410 vierkante meter. De plint wordt gezien als een belangrijk onderdeel van het plan omdat deze reuring in het gebied moet brengen. De commerciële ruimte is verdeeld over de beide hoeken van het totale appartementencomplex langs de Havenkade. Er is ruimte voor lichte horeca als een broodjeszaak en een ijssalon, watergebonden detailhandel en dienstverlening.

Ten aanzien van de vrees van Elburg Foods, de Botterstichting en G.F. Land Beheer voert het college aan dat deze bedrijven niet behoeven te vrezen voor een beperking in hun bedrijfsvoering. De bedrijven liggen buiten de afstandseisen die op grond van de richtlijn van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is aangegeven. Er wordt op dit punt dan ook geen reden gezien tegemoet te komen aan de door hen ingediende zienswijzen.

Het college geeft aan dat het plangebied nu een verrommelde aanblik biedt. Met het beëindigen en vervolgens slopen van de palingrokerij ligt er een terrein braak. Op het plan is de Crisis en herstelwet van toepassing. Dat betekent dat eventuele bezwaren die bij de Raad van State worden ingediend versneld worden afgehandeld.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie