Afbeelding
Barry Wensink

‘Half miljoen vrijmaken voor schetsontwerp renovatie gemeentehuis’

18 maart 2024 om 06:00 Maatschappelijk

De gemeenteraad van Elburg wordt gevraagd het al gereserveerde krediet van een half miljoen euro vrij te geven voor het maken van een schetsontwerp voor de renovatie van het gemeentehuis. 

Wijnand Kooijmans

Door het college is het programma van eisen opgesteld, waarbij leidraad is geweest de visie van de gemeenteraad over de vernieuwing van de huidige huisvesting. Wethouder Bertus Jeensma: “De ontwerper houdt zowel rekening met de huidige gebruikerswensen als met de toekomstige behoeften. We kijken ook goed naar ontwikkelingen als hybride werken en de verwachte technologische ontwikkelingen. Onze medewerkers maken regelmatig gebruik van de mogelijkheid om thuis te werken. Daar wordt in het door ons opgestelde programma van eisen ook rekening mee gehouden.”

Onderdeel van het proces is dat er ook ruimte is voor inspraak van de inwoners. Wethouder Jeensma: “We vragen aan inwoners om hun ideeën te geven voor de buitenkant en de openbare ruimtes in het gemeentehuis. De zo opgehaalde inbreng nemen we mee in het schetsontwerp dat aan de raad wordt voorgelegd.” De wethouder verwacht dat het proces eind 2025 kan worden afgerond.

In het programma van eisen wordt geen ruimte opgenomen voor het streekarchief en een aparte studiezaal. Mede gezien het lopende onderzoek naar de huisvesting van het streekarchief Noordwest Veluwe op één locatie in de zes deelnemende gemeenten en mogelijk ook Nijkerk.

In het programma van eisen zijn ook geen consequenties opgenomen aan gevolg van het rapport van het Bureau Berenschot ‘Toekomstperspectief voor de Elburgse organisatie.” Op grond van de uitkomsten van het onderzoek zijn nog geen definitieve besluiten genomen. Het college vindt de richting die het rapport aangeeft zo helder dat het verantwoord wordt gevonden een voorschot te nemen op de nemen besluiten.

In het rapport wordt door het bureau expliciet aangegeven dat hun adviezen geen invloed hebben op de benodigde omvang van het gemeentehuis. Volstaan wordt met het advies te zorgen voor een moderne huisvesting die past bij de visie van het gemeentehuis.

De Koepel en het Voorhuis blijven zo lang mogelijk in gebruik tijdens de renovatie. Er is echter mee tijdelijke vervangende huisvesting nodig. Hiervoor is binnen de gemeente Elburg gekeken naar leegstaande panden. Uit deze verkenning is één pand als geschikt beoordeeld. Voor een kantoorfunctie is wel een tijdelijke ontheffing nodig. De verhuurder heeft het college een financieel reëel aanbod gedaan.

De gemeenteraad wordt gevraagd akkoord te gaan met de optie. Gezien het belang van de gemeente worden geen uitspraken gedaan over de locatie van het pand. Verspreiding over meerdere locaties vindt het college niet wenselijk gezien de wens integraal te werken. In de stukken is ook geen uitspraak te vinden over de toekomstige bestemming van het Voorhuis. Bekend is dat de voorkeur van het college verkoop is. Partijen in de raad vinden echter dat je niet te snel grond moet verkopen die je later wellicht zelf nodig hebt.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie