Statushouders krijgen in Oldebroek voorrang boven slachtoffers van geweld. CVO: Niet uit te leggen!

7 mei 2024 om 09:21 Politiek Ingezonden

Sinds 2017 kunnen gemeenten zélf bepalen wie zij voorrang geven op de lokale voorraad sociale huurwoningen. De gemeente Oldebroek heeft als lokaal beleid om statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning) voorrang te geven boven iedereen. Dit is vastgelegd in de Huisvestingsverordening (Artikel 7 en 11). Statushouders krijgen daarmee voorrang op een Oldebroeker, maar zelfs ook voorrang op lokale inwoners met urgentie. Denk hierbij aan mensen die mantelzorg verlenen of ontvangen. Maar het meest schrijnende is nog wel dat statushouders zelfs voorrang krijgen op lokale inwoners die vanwege ‘relationele problemen of geweld’ hun woonruimte hebben moeten verlaten.

Het college stelde aan de raad voor om deze regels te verlengen. CVO vindt dit beleid echter niet uit te leggen aan onze lokale bevolking, en in het bijzonder richting onze meest kwetsbare inwoners. Uiteraard verdienen ook statushouders een dak boven hun hoofd, maar deze ‘’voorrang’’, wat in feite discriminatie is, gaat alle perken te buiten. Te meer omdat de gemiddelde inschrijftijd voor een woning in Oldebroek maar liefst 15,9 (!) jaar is. (bron: antwoord op schriftelijke vragen van CVO vorig jaar)

CVO was echter de énige partij die tegen de verlenging van deze regels stemde in de raadsvergadering. Onbegrijpelijk en teleurstellend.

Wanneer de Huisvestingsverordening later dit jaar inhoudelijk voorligt, zal CVO proberen om de voorrang van statushouders af te schaffen door middel van een amendement. Want iedereen verdient een eerlijke kans op de Oldebroekse woningmarkt.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie