Het jubilerende Concordia.
Het jubilerende Concordia. Concordia Oldebroek

Eeuwfeest voor actieve muziekvereniging Concordia uit Oldebroek

16 februari 2024 om 09:00 Muziek

CMV Concordia uit Oldebroek is opgericht in 1924 en is na 100 jaar nog steeds een actieve vereniging. Zichtbaar in Oldebroek door het hele jaar heen, maar ook landelijk actief op concertconcoursen. Concordia viert haar 100-jarig bestaan door het geven van vier jubileumconcerten.

Door de jaren heen werden vele muzikale hoogtepunten gevierd zoals deelnames aan festivals en concoursen met zelfs een zesde plek op het Wereld Muziek Concours in Kerkrade in de op één na hoogste amateurafdeling. Concordia organiseert als vereniging ook diverse concerten voor de inwoners van Oldebroek en verleent medewerking aan kerkdiensten en feestelijke gebeurtenissen zoals Koningsdag, Sinterklaas en de wandelvierdaagse. De vereniging kenmerkt zich door de goede onderlinge sfeer en is constant op zoek naar nieuwe muzikale uitdagingen voor haar leden. “Naast muzikale activiteiten organiseren wij ook de drukbezochte Schapenmarkt”, vertelt Arjan Dickhof. “In 2015 zijn wij een eigen muziekschool gestart. Door al deze activiteiten willen we als vereniging een plaats innemen in de samenleving en een bijdrage leveren aan ons mooie dorp.”

Historie

Concordia werd op 9 januari 1924 opgericht. In de Elburger Courant stond destijds het volgende: ‘Naar wij vernemen hebben de plannen tot oprichting van een muziekvereniging alhier reeds vaster vormen aangenomen. Het bestuur heeft aan de vereeniging den naam gegeven van Christelijke Muziekvereeniging Concordia. Aan het gemeentebestuur is verzocht een schoollokaal voor het houden van oefeningen gratis (met vuur en licht) beschikbaar te stellen.’  ”Anno 2024 ontvangt de vereniging nog steeds gemeentelijke subsidie, maar gratis vuur en licht is er niet meer bij”, lacht Arjan. “Het korps bestond destijds uit 22 leden en repeteerde in het bankgebouw.” Hoewel de officiële oprichting in 1924 plaatsvond, gaat de historie van Concordia in ieder geval terug tot 1894. “Op Hemelvaartsdag in 1894 werd er in Luctor et Emergo - dat net haar kerkgebouw in gebruik had genomen- een grote evangelisatiebijeenkomst georganiseerd met het landelijk Leger des Heils korps. Vermoedelijk was dit een concept dat was afgekeken van de grote evangelisatiebijeenkomsten die eind 19e eeuw plaatsvonden in Engeland in de periode van de grote opwekking. Uit die periode komen bijvoorbeeld ook diverse liederen uit de bekende Johannes de Heer bundel. Uit krantenberichten van de Elburger Courant van 5 mei 1894 blijkt dat Concordia tijdens die bijeenkomst ‘hare eerste openbare uitvoering’ gaf. De journalist merkte daarbij overigens op: ‘Gaat Concordia op deze weg verder, dan kan zij nog vele aangename oogenblikken aan Oldebroeks muziekliefhebbers verschaffen’.”

Ter gelegenheid van het Wereld Muziekconcours 2023 heeft Concordia Oldebroek de muzikale verbondenheid met de kerkgeschiedenis van Oldebroek tot uiting gebracht door een compositieopdracht te laten schrijven over de in Oldebroek en Oosterwolde bekende dominee Bähler.

Jubileumconcerten

In het komende jaar organiseert Concordia vier jubileumconcerten. Het eerste concert vindt plaatst op 16 maart in Luctor et Emergo.
Met een knipoog naar de geschiedenis komt het Amsterdam Staff Songsters (of Stafkoor) van het Leger des Heils optreden. De koorleden komen uit het hele land en verzorgen concerten in verzorgingstehuizen, opvangcentra, gevangenissen en samenkomsten van het Leger des Heils. De boodschap die de Songsters met hun liederen uitdragen, is dat God van iedereen houdt en dat er eeuwig leven is voor wie in Hem gelooft. De eerste concertavond zal in het teken staan van mooie Leger des Heils muziek waarbij ook de 14-jarige Jisse Kuipers (winnaar van het Prinses Christinaconcours op trombone) en Robert Ernest (winnaar solistenprijs Dutch open op Cornet) meewerken. “Concordia zal tijdens dit jubileumconcert zowel zelfstandig fraaie muziek laten horen, maar ook de Amsterdam Staff Songsters en Jisse en Robert begeleiden.” Het tweede concert vindt plaats op 15 juni bij Fruittuin Verbeek. Tijdens dit buitenconcert soleren oud-leden Inge Mulder en Deborah Witteveen op saxofoon. Deborah Witteveen is inmiddels landelijk bekend en speelt regelmatig met onder andere het Nederlands blazersensemble op radio en televisie. “Op 16 november wordt er een concert in de Dorpskerk gegeven met oud lid en vaste kracht van het metropoolorkest Martin van de Berg op bas trombone en de zeer bekende Urker organist Minne Veldman. We sluiten het jubileumjaar af in december met een speciaal voor fanfare, projectkoor en zangsolisten geschreven kerstoratorium ‘Es ist ein Ros entsprungen’.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie