Het gebied waar het terras moet komen. Foto: Wijnand Kooijmans
Het gebied waar het terras moet komen. Foto: Wijnand Kooijmans

Gesteggel om terras in Elburg

21 april 2024 om 06:11 Maatschappelijk

Een inwoner van Elburg doet een dringend beroep op de gemeenteraad van Elburg de door hem ongewenste ontwikkeling van de komst van een terras aan het water door restaurant Luca te stoppen. Tevens pleit hij voor de afsluiting van de Havenkade tussen twaalf en zes uur. 

Wijnand Kooijmans

Aanleiding is een besluit van burgemeester Jan Nathan Rozendaal. Naar aanleiding van een uitspraak van der Raad van State moet hij een nieuw besluit nemen over het gewenste terras. Dat besluit houdt in dat er opnieuw vergunning wordt verleend voor het terras, zij het dat het negentien vierkante meter minder groot mag worden. Het gaat om een vergunning die alleen geldt voor dit jaar. Mensen hebben naar zijn mening voldoende tijd om veilig de weg over te kunnen staken van en naar het terras. Evenals de Raad van State oordeelt Rozendaal dat het recht op een vrij uitzicht, zoals omwonenden willen, niet bestaat. De betreffende inwoner geeft in de brief aan de raad aan dat het terras destijds is toegestaan vanwege de corona pandemie om de horeca door die moeilijke tijd heen te loodsen. De bezoekers konden op deze manier ruimte en afstand van elkaar nemen op verschillende terrassen. 

Hij vindt het onbegrijpelijk dat het nu waarschijnlijk een permanente status krijgt. Hij wijst de raad er op dat de ruimte tussen het water en de doorgaande weg is ontworpen als voetgangersgebied met stenen bankjes. Hij voorziet dat restaurant De Herberg en restaurant De Haven ook een uitgebreid terras gaan inrichten, direct aan het water. Ook wijst hij op de kosten van de inzet van verkeersregelaars, waarbij het volgens hem gaat om 600 euro per dag. Als vertegenwoordiger van de bevolking doet hij een dringende oproep aan de raad deze ongewenste ontwikkelingen te stoppen. “En houd de ruimte langs het water open.” Hij vindt dat een bord kan worden geplaatst aan beide zijden van de haven met een bord verboden voor autoverkeer van twaalf tot zes uur. Het een en ander kan dan worden gecontroleerd door de boa’s van de gemeente. 

Hij verwijst naar de boulevard in Harderwijk waar dit, zo geeft hij aan, al vele jaren prima functioneert.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie