Afbeelding
Barry Wensink

‘Gemeenteraad Elburg staat voor uitdagingen’

10 februari 2024 om 06:00 Maatschappelijk

De raad van Elburg staat dit jaar voor de nodige uitdagingen. Dat gaf burgemeester Jan Nathan Rozendaal aan tijdens de eerste raadsvergadering van 2024. Hij noemde vooral de polarisatie als belangrijk aandachtspunt. En dan met name de rol van de sociale media.

Wijnand Kooijmans

Hij heeft wel de indruk dat het in Elburg dan vaak gaat om een groepje van tussen de twintig en vijfentwintig mensen die een felle discussie met elkaar voeren. Het is naar zijn mening belangrijk een zoektocht hoe om te gaan met de belangen van de zwijgende meerderheid en die mening mee te laten wegen in het nemen van beslissingen.

Eén van die discussies is het plan voor de komst van een asielzoekerscentrum in Oldebroek in de voormalige jeugdherberg die dicht bij de kern ’t Harde is gelegen. Defensie heeft aangegeven geen bezwaren te hebben. De provincie Gelderland onderzoekt de gevolgen voor stikstof en natuur. Verwacht wordt dat, indien geen vervolg onderzoeken nodig zijn, nog deze maand het antwoord komt van de provincie. Indien daar geen bezwaren bestaan, vraagt het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) daarna zo snel mogelijk de vergunning aan bij de gemeente Oldebroek.

Duidelijk is dat die gemeente ook inspraak geeft aan de inwoners van de gemeente Elburg en raad en college van burgemeester en wethouders. De verwachting is dat dit proces in de loop van maart kan worden gestart.

Ondertussen is de gemeente Elburg bereid in gesprek te gaan met iedereen die vragen of opmerkingen heeft. Zo gaat de burgemeester in op het verzoek van een Vrouwenvereniging die wil weten hoe zij een rol kunnen spelen in de opvang. Maar gaat hij binnenkort ook in gesprek met de ondernemers in ’t Harde om hun mening te horen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie