Initiatiefnemer Aart Duijst.
Initiatiefnemer Aart Duijst. Hanneke Bloemendaal

Wie wordt de nieuwe dorpsdichter van de gemeente Oldebroek?

20 april 2024 om 12:00 Activiteiten

Aart Duijst, presentator bij LocoFM in Wezep, nodigt inwoners van Oldebroek uit om deel te nemen aan het poëzieproject ‘Dichter bij de mens’. “In Oldebroek wonen zoveel geweldige kunstenaars, ik ben er van overtuigd dat er onder hen ook een goede dichter schuilt.” Wie neemt de uitdaging aan en wordt wellicht de nieuwe Gemeentelijke Dorpsdichter? Laat je creativiteit de vrije loop en schrijf een eerste gedicht met als thema ‘Mijn buurt’.

Hanneke Bloemendaal

Met zichtbaar enthousiasme licht Aart, die zelf een passie heeft voor klassieke muziek, orgelspelen en poëzie, zijn initiatief toe: “Mijn vriendschap met een stadsdichter heeft me op het idee gebracht om in eigen gemeente een dorpsdichter te zoeken. Iemand die lokale, actuele gebeurtenissen weet te vangen in poëzie en hiermee de scherpte uit maatschappelijke discussies weet te halen. Iemand die moeilijke onderwerpen op een luchtige manier kan verwoorden, die als het ware een spiegel voorhoudt aan de samenleving.”
Na zijn idee besproken te hebben met zijn collega’s van de Loco, die enthousiast reageerden, legde hij een en ander voor aan de burgemeester.
“Ook zij vond het een leuk initiatief. Mijn volgende stap was om de samenwerking te zoeken met de Huis aan Huis. Niet alleen voor het doen van deze oproep, maar ook om straks de gedichten maandelijks te publiceren. Fijn dat zij met ons willen samenwerken.”
Hij legt uit: “We zoeken iemand die de komende jaren één keer per maand een gedicht maakt over een maatschappelijk onderwerp. Dat kan door de dichter zelf gekozen zijn, maar het kan ook een door burgemeester of wethouders aangedragen onderwerp zijn. We hebben ook plannen om de gedichten te zijner tijd te bundelen en in beperkte oplage uit te geven.”

Het project draagt de toepasselijke naam ‘Dichter bij de mens’. Inzendingen moeten aan de volgende criteria voldoen:
1. er moet een sturende gedachte door het hele gedicht zijn, ook al is die haast onmerkbaar op de achtergrond aanwezig;
2. de dichter moet trachten om het onzichtbare te zeggen;
3. het gedicht moet verrassen, wakker schudden, beetpakken, meevoelen;
4. overdaad aan woorden schaadt (het gedicht mag maximaal 200 woorden bevatten) en
5. ritme, metrum en muzikaliteit zijn van belang.
Het thema voor het eerste gedicht is ‘Mijn buurt’. Jong en oud wordt van harte uitgenodigd om te reflecteren. “We hebben notaris Carola van der Laan bereid gevonden de gedichten te verzamelen. Zij zal de gedichten anoniem aan een 8-koppige leescommissie voorleggen. Tijdens het Zomerfeest van de gemeente Oldebroek op 14 juni wordt de nieuwe Gemeentelijke Dorpsdichter bekend gemaakt.

Inzendingen (schrijven in dialect is toegestaan) kunnen tot en met 17 mei gemaild worden naar info@vanderlaannotariaat.nl o.v.v. ‘Dorpsdichter’ of gestuurd worden naar Notariaat van der Laan, Zuiderzeestraatweg 117, 8096 BE Oldebroek.


Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie