Mans, Klaas en Jennie.
Mans, Klaas en Jennie. Hanneke Bloemendaal

De Vredeskerk in Wezep kan bogen op een halve eeuw herinneringen

4 april 2024 om 12:00 Activiteiten

In de consistoriekamer van de Vredeskerk in Wezep hangen acht foto’s aan de muur. Het zijn portretten van alle dominees die de afgelopen 50 jaar verbonden waren of zijn aan de Hervormde Gemeente aan het Heidepad.
Dominee Romein - destijds voorganger in de Dorpskerk, de kerk van waaruit de Vredeskerk is ontstaan - onthulde op vrijdag 3 mei 1974 een gedenksteen met de tekst: ‘Vredeskerk A.D.1974. Christus is onze vrede’. Wezep had er officieel een nieuw kerkgebouw bij.
Na ds. Romein stonden respectievelijk op de kansel: wijlen ds. Boertje, ds. Dekker, ds. Smelt, ds. het Lam, ds. van Holten en ds. Lammers.
Sinds 2018 is ds. Pauw verbonden aan de Vredeskerk. Hij zal op zondag 21 april een feestelijke jubileumdankdienst leiden.

Hanneke Bloemendaal

Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan is er een jubileumcommissie opgericht bestaande uit Klaas Mijnheer, Jennie van Keulen-Jansen en Mans Kok. Klaas vertelt: “Wij organiseren de jubileumdankdienst, die op 21 april gehouden wordt. Nagenoeg alle predikanten die ooit verbonden waren aan de Vredeskerk wonen de dienst bij. Dominee Boertje is helaas overleden, maar zijn kinderen zullen aanwezig zijn. De dienst begint om 10.00 uur; vanaf 9.30 uur is er inloop met koffie en thee. Iedereen is welkom. Na de dienst is er lunch en ontmoeting.” Mans vult aan: “De Kuriakè Singers zullen een feestelijke bijdrage leveren aan de dienst. Dit is bijzonder, want het koor werd in 2022 opgeheven. Tijdens hoogtijdagen had het koor meer dan 100 leden, waaronder Jennie en ik. We hopen speciaal voor deze gelegenheid zoveel mogelijk oud-leden bij elkaar te krijgen.”
Jennie: “De kinderen spelen ook een belangrijke rol, zij zijn immers onze toekomst. Ze komen met vlaggetjes de kerk binnen en gaan iets aanbieden aan de gemeente. Wat dat is, blijft tot die dag een verrassing.”

Historie

Klaas en Jennie zijn vanaf de oprichting lid van de Vredeskerk. Mans, die tevens koster is, is 42 jaar lid. “De Vredeskerk is ontstaan vanuit de Dorpskerk”, licht Klaas toe. “In dit deel van Wezep was geen kerkgebouw, terwijl daar wel behoefte aan was. De geografische scheiding tussen de twee kerken liep destijds vanaf de Ruitersveldweg. Nu komen de leden overal vandaan.” Hij vervolgt: “De bouw is gefinancierd door de leden, die allerlei acties op touw zetten. Ik kan me nog herinneren dat mijn ouders zegeltjes of iets dergelijks verkochten voor dit doel.” Jennie: “Volgens mij werd er ook per maand een bedrag betaald door de gemeenteleden.”
Na vijftien jaar werd het gebouw te klein en er volgde een flinke verbouwing waarbij er vier zalen bijkwamen plus het voorstuk van de kerk. In 2011 volgde een tweede verbouwing. “We hebben altijd geprobeerd onze eigen broek op te houden”, geeft Klaas aan. “We hebben enorm veel vrijwilligers, die toen en nog steeds altijd paraat staan.” Qua signatuur is de Vredeskerk een Open Bondsgemeente. Jennie: “Vijftig jaar geleden werden er alleen maar Psalmen gezongen en werd er gelezen uit de Statenvertaling. Tegenwoordig is er veel meer ruimte voor andere invullingen van de dienst zowel qua liederen als qua gebruik van Bijbelvertalingen.” Sinds 2016 is het ambt van ouderling en diaken ook opengesteld voor vrouwen.

Jubileumboek

Herinneringen van dominees, gemeenteleden, jeugdwerkers en andere betrokkenen van de Vredeskerk zijn samen met vele foto’s gebundeld in een jubileumuitgave van 200 pagina’s.
“Het is een mooi, gebonden boek geworden. Niet alleen voor onze eigen ‘parochie’, maar zeker ook voor mensen die geïnteresseerd zijn in kerkelijk Wezep”, vindt Klaas. “Het boek is via voorinschrijving te bestellen via rozeboomh@gmail.com. en te koop op de Lentefair à 10 euro.”


Preview van het Jubileumboek.

Lentefair

Een Lentefair op zaterdag 20 april maakt ook deel uit van de jubileumfestiviteiten. De organisatie is in handen van jongeren uit de kerk. Zij zullen in de zomer een reis maken naar Zuid-Afrika. In een eerder interview gaf ds. Pauw aan: “We gaan in Swartruggens bouwen aan een opvanghuis voor mishandelde vrouwen en kinderen, onderdeel van het Christ Crises Centre. De jongeren gaan ook de kinderen aandacht geven, zingen en Bijbelverhalen vertellen.” De opbrengst van de fair is bestemd voor de jongerenreis. Tussen 10.00 en 17.00 uur is iedereen van harte welkom bij de Vredeskerk: er zijn diverse kramen waar allerhande producten verkocht worden en activiteiten als oud-Hollandse spelen, mountainbiken en bloemschikken. Voor kinderen is er een springkussen; ook is er allerlei lekkers te koop. Om 15.00 uur is er een talentenveiling. Pinnen is niet mogelijk.

Portretten van alle dominees.
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie