Rick, Thom, Milan, Kenneth en Timo.
Rick, Thom, Milan, Kenneth en Timo. Hanneke Bloemendaal

‘Het is leuk om valletjes te maken’

22 maart 2024 om 06:00 Denksport

Ze zijn jong en ambitieus en hebben een gezamenlijk doel: de finale dammen winnen van de provincie Overijssel. 

Hanneke Bloemendaal

Rick Pap, Thom van ‘t Ende, MIlan de Reus, Kenneth Tang en Timo van Pijkeren zitten in groep 8 van CBS de Bron in Wezep. Nadat ze op 13 december 2023 het schooldamtoernooi wonnen, dat gehouden werd in de kantine van WHC, stoomt het vijftal nu door naar de finale van Overijssel op 27 maart in Heerde. Thom licht toe: “Toen we eerste werden, gingen we door naar de halve finale, daar werden we vijfde. Dat was goed genoeg om ons te plaatsen voor de finale.”
Rick, Thom en Kenneth zijn lid van Damclub DEZ/NGKZ in Hattemerbroek; de club organiseerde afgelopen jaar voor de 39ste keer het schooldamtoernooi. Alie Beekman is penningmeester van de club, haar man Harry is jeugdleider. Zij vertelt: “We hebben momenteel zo’n 15 jeugdleden en 15 senioren. De club bestaat sinds 1932. Zo’n 20 jaar geleden zijn we gefuseerd met DEZ (’Denk en zet’) uit Hattem, NKGZ staat voor Nooit Gedacht Kroon Zet. Een kroonzet is een bepaalde damzet. Elke dinsdagavond om 18.30 uur is er training en competitie voor de jeugd.”

Rick vertelt dat hij zo’n drie, vier jaar geleden is begonnen met dammen: “We spelen vier tegen vier met 1 wissel. We hebben vier borden.” Op de vraag wat er zo leuk is aan dammen antwoordt Thom: “Je moet heel erg opletten en het is leuk om valletjes te bedenken voor je tegenstander. Je moet een tactiek bedenken; met welke zet ga je het spel beginnen. Bij een toernooi mag je kiezen of je bij wit of zwart gaat zitten. Wit mag altijd beginnen. Ik begin graag het spel.” Waarop Rick reageert: “Ik wil juist liever niet beginnen, want ik weet een paar goede zetjes voor niet-beginnen.” Milan en Timo zijn geen lid van de damclub. Timo: “Ik speel zowel thuis als op school.” Dat geldt ook voor Milan: “Soms speel ik tegen mijn moeder, dan win ik altijd. Eigenlijk ben ik de enige thuis die een beetje kan dammen. Ik dam ook wel op mijn telefoon.” 

Aan de finale in Heerde doen 18 teams mee. “Van de 18 teams gaan er 12 door naar de halve finale van Nederland”, aldus Rick. “Ik denk dat de kans groot is dat wij bij die 12 teams horen.” Alie, die naar de finale gaat om de jongens aan te moedigen, wenst hen veel succes en geeft het volgende advies: “Eerst goed nadenken, dan pas zetten! En niet andersom.” Potentiele leden zijn altijd welkom bij DEZ/NGKZ om een keer te komen kijken op de dinsdagavond (senioren spelen om 19.45 uur) of de denksport iets voor hen is.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie