Afbeelding

Petitie over de wolf overhandigd aan de Tweede Kamer

2 april 2024 om 16:47 Algemeen

Help ons grenzen te stellen aan de wolf. Dat is de hoofdboodschap van de petitie die gedeputeerde Harold Zoet vandaag met andere bezorgde bestuurders en inwoners uit Gelderland en Drenthe aanbood aan de Tweede Kamer.


In beide provincies worden steeds meer weidedieren zoals schapen en pony’s door wolven doodgebeten. Inwoners zijn daarover bezorgd en voelen zich onveilig. De indieners van de petitie willen dat er grenzen gesteld worden aan de wolf. Ze vragen de Tweede Kamerleden daarom:

- Roep het kabinet op om in Brussel te pleiten voor verlaging van de beschermde status van de wolf.
- Stel samen met buurlanden de gunstige staat van instandhouding van de wolf vast.
- Zorg voor goede publieksvoorlichting met een landelijk informatiepunt wolf.
- Zorg voor duidelijk beleid met perspectief, zodat de polarisatie over de wolf afneemt.

Gedeputeerde Harold Zoet: “Daar hoort ook bij dat er voldoende geld moet zijn om van dit beleid met preventie een succes te maken.” Gelderland trekt de komende drie jaar naar verwachting € 1 miljoen per jaar uit voor een subsidie voor wolfwerende maatregelen.


Petitie overhandigen
De petitie werd aangeboden door schapenhouder Albert Klaas Zinger uit Drenthe, agrariër en LTO-bestuurder Diana Versteeg uit Uddel, hobbydierhouder Trudy van de Hardenberg, burgemeester Jacco van der Tak van Barneveld, burgemeester Jan Nathan Rozendaal en wethouder Henk Wessel van Elburg, gedeputeerde Egbert van Dijk van Drenthe en Gelders gedeputeerde Harold Zoet. Dion Graus, voorzitter van de commissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit nam de petitie in ontvangst.


De wolf in Nederland
Sinds 2018 is de wolf terug in Nederland. Het aantal wolven neemt elk jaar toe en daarmee ook de overlast. In 2018 waren er in Nederland 44 aanvallen op weidedieren door wolven. In 2023 waren dit er 420. Het aantal dodelijke slachtoffers steeg van 168 in 2018 naar 1.391 in 2023. De uitbetaalde schade steeg van € 32.000 naar ruim € 400.000 vorig jaar.
Met een veilig gevoel wonen werken en recreërenSamenleven met de wolf in Nederland kan alleen als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Dieren moeten veilig in de wei kunnen lopen en inwoners moeten met een veilig gevoel kunnen wonen, werken en recreëren. Ook is maatschappelijk draagvlak voor de wolf belangrijk en er moet rekening gehouden met een goede balans voor de natuur. Er is namelijk nog niet goed duidelijk wat de gevolgen zijn op de natuur van de terugkeer wolf.


Preventie, probleemwolven en populatiebeheer

Om grenzen te stellen aan wolf wil Gelderland inzetten op preventie, aanpak probleemwolven en populatiebeheer. Dierhouders moeten hun weidedieren zo goed mogelijk beschermen. De provincie helpt met advies en subsidie. Als een wolf meermaals vee aanvalt achter een wolfwerend raster, moet er ingegrepen kunnen worden. En net als bij zwijnen en herten moet er een maximumaantal wolven vastgesteld kunnen worden.


4 april rondetafelgesprek over de wolf in Nederland
Donderdag 4 april is er een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over de wolf. Dan laat de vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zich door verschillende deskundigen informeren over de positie van de wolf in Nederland. Centrale vraag is dan hoe de toekomst van de wolf in Nederland eruit zou moeten zien.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie