Ard, Alida, Henk, Johan, Michiel en Marten. .
Ard, Alida, Henk, Johan, Michiel en Marten. . Peter Bosma

Zwerfvuil opruimdag (want het is er nog steeds)

29 maart 2024 om 08:10 Natuur en milieu

Milieu- en Natuurvereniging Groentje spant zich in voor mooie natuur, een gezond milieu en duurzaam leven en werken. Wij kijken vooral naar wat ieder zelf kan doen. Daarom regelmatig een artikel met ‘Tips van Groentje’. Lees vorige artikelen na in de digitale editie van de Veluwe Koerier of op www.groentje-wezep.nl 

De landelijke zwerfvuil actiedag op zaterdag 23 maart hebben we achter de rug. Door duizenden vrijwilligers zijn weer duizenden kilo’s zwerfvuil opgeruimd. Dat kan natuurlijk ook op een andere dag. Basisschool De Uilenhorst uit Wezep deed mee op maandag met 140 kinderen, met hulp van Groentje. Vrijwilligers van Groentje droegen op woensdag ook bij met een opruimactie rond het NS-station. In de gemeente hebben we bovendien wijkhelden die regelmatig de straat op gaan om met prikstok en een vuilniszak zwerfvuil te verwijderen.

Zwerfvuil staat op plaats 3 van de ergernissen Top 10. Het is afval dat buiten rondslingert, op straat, in de berm, op het strand of in de natuur. Het is daar door nalatigheid van mensen of door natuurkrachten terechtgekomen. Michiel Werner geeft aan: “Door acties te organiseren stimuleren we bewustwording en hopen we op verandering in het gedrag van mensen.”
Zwerfafval kan gevaarlijk zijn voor mens en dier. Etensafval kan ongedierte zoals ratten aantrekken; die willen we niet in onze buurt hebben. Voor koeien en schapen in de wei kunnen erg ziek worden door het eten van zwerfafval, zeker als het scherp materiaal betreft. Ook als je de natuur in gaat om te wandelen of fietsen wil je geen zwerfvuil tegenkomen. Michiel: “Blijf vooral picknicken, maar neem dan wel het restafval mee naar huis.” Het meeste afval vergaat erg langzaam of eigenlijk helemaal niet, zoals plastic.

Gelukkig gebeurt er steeds meer om zwerfvuil tegen te gaan. Plastic limonadeflessen en drankenblikjes kun je inleveren bij de supermarkt voor statiegeld. Zo zijn minder nieuwe grondstoffen nodig voor het maken van al die verpakkingen. Inleveren dus; dat is goed voor je beurs en goed voor onze omgeving.

Gelukkig gaan we met elkaar steeds bewuster om met afval. Een tip is om een navulbare drinkbeker en een broodtrommel mee te nemen als je op pad gaat. Koffie-to-go is goedkoper als je een beker bij je hebt. En snoeppapiertjes, die kun je gemakkelijk wegstoppen in de broekzak en thuis in de afvalbak doen.

Maak jij ook nog een rondje in je buurt om zwerfvuil op te ruimen? En als niemand dan meer wat laat slingeren zijn we morgen af van het zwerfvuil in de ergernis top 10!

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie