De Havenkade gaat structereel bepaalde periodies op slot. Foto: Wijnand Kooijmans
De Havenkade gaat structereel bepaalde periodies op slot. Foto: Wijnand Kooijmans Wijnand Kooijmans

Afsluiting Havenkade wordt structureel voor bepaalde dagen en periodes

27 februari 2024 om 06:00 Maatschappelijk

Na de proef vorig jaar met de afsluiting van de Havenkade in Elburg gedurende bepaalde dagen en periodes heeft het college van burgemeester en wethouders nu besloten over te gaan tot een jaarlijkse structurele afsluiting.

Wijnand Kooijmans

De afsluiting geldt als eerste voor de periode van Goede Vrijdag (dit jaar 29 maart) tot en met Tweede Paasdag. Daarna volgen Koningsdag en de periode van Hemelvaartsdag tot en met de daarop volgende zondag. De afsluiting geldt ook voor de zaterdag voor Pinksteren en daarna beide Pinksterdagen. Ook geldt de afsluiting voor de totale zomervakantie van de drie regio’s in Nederland. Deze periode start op een zaterdag en eindigt op een zondag. Los van deze periode is de Havenkade alle zaterdagen en zondagen in de maanden juli en augustus afgesloten en tijdens de vrijdag en zaterdag als de Botterdagen worden gehouden.

Op alle genoemde dagen geldt de afsluiting van twaalf uur ’s middags tot zes uur ’s avonds. De afsluiting wordt ondersteund door een vorm van selectieve toegang op de Havenkade ter hoogte van de huisnummers 10 tot en met 38. Deze selectieve toegang dient door hulpdiensten snel en zonder veel moeite gepasseerd te kunnen worden.

De bereikbaarheid van de panden aan de Havenkade, de Havenstraat en het Havendijkje wordt tijdens de dagen dat de afsluiting geldt gegarandeerd. Hiertoe wordt een ontheffing verleend aan personen die hier woonachtig of werkzaam zijn. Wel wordt terughoudend omgegaan met verzoeken om meerdere ontheffingen per adres en met verzoeken tot ontheffing door personen/bedrijven die gevestigd zijn op andere dan de drie genoemde wegen.

Tot de structurele afsluiting is besloten mede op basis van de uitkomsten van een enquête die na de proefperiode in 2023 is gehouden onder belanghebbenden. Hieruit bleek dat een overgrote meerderheid van de deelnemers voor afsluiting is. Een uitzondering vormde de groep voor wie de verkeersafwikkeling doorslaggevend is, zoals de toegang tot Kruismaten. Zij vinden dat er terughoudend moet worden omgegaan met het aantal dagen dat een afsluiting geldt of dat in het geheel hier niet toe moet worden overgegaan.

De meerderheid ziet de afsluiting als de best haalbare balans tussen de verschillende functies van de Havenkade. Met name de veiligheid van de voetgangers op de Havenkade kan hierdoor aanzienlijk worden verbeterd. Tijdens de afsluitingsdagen overheerst ’s morgens de verkeersfunctie zodat werknemers en klanten van bedrijventerrein Kruismaten ongestoord hun bestemming kunnen bereiken en bij een kortdurend bezoek weer ongestoord kunnen verlaten. In de middaguren overheerst de verblijfsfunctie, zodat bewoners en bezoekers ongestoord op de Havenkade kunnen verblijven. Werknemers en klanten van bedrijven op Kruismaten moeten tijdens de afsluitingsdagen ’s middags gebruik maken van de Oostelijke Rondweg. Dit nadeel weegt, zo stelt het college, op tegen de voordelen van periode afsluiting voor het verblijfsklimaat op de Havenkade.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie