Het echtpaar Van 't Hul is zeventig jaar getrouwd.
Het echtpaar Van 't Hul is zeventig jaar getrouwd. Wijnand Kooijmans

Stijntje en Willem uit ‘t Harde delen al zeventig jaar lief en leed

20 februari 2024 om 14:45 Maatschappelijk

Stijntje Ponstein en Willem van ‘t Hul zijn zeventig jaar getrouwd. Iets wat tot nu 346 echtparen voor hen samen hebben mogen vieren, zo heeft hun dochter opgezocht. Het mag daarom best uniek worden genoemd zo lang lief en leed samen te delen. Loco-burgemeester Henk Wessel kwam hen in Mariposa daarmee feliciteren vanwege de vakantie van burgemeester Jan Nathan Rozendaal.

Wijnand Kooijmans

Zelf spreken ze ook van een mooie mijlpaal die niet zo velen behalen. De bruidegom is inmiddels 94 jaar, de bruid 91. Ze hebben beiden hun leven op ‘t Harde gewoond, zelfs voor hun trouwen al dicht bij elkaar. Want je woont niet in ‘t Harde, maar op. Dat heeft volgens de overlevering te maken met mensen die van Elburg naar Epe reisden en ter hoogte van ‘t Harde een bult tegen kwamen. Ook was de grond hier harder.

“Je komt elkaar op straat tegen en dan leer je elkaar geleidelijk aan een beetje beter kennen”, zo geeft het bruidspaar aan. Wie goed luistert komt er achter dat de echte vonk oversloeg op de ijsbaan. Na hun huwelijk woonden ze vier jaar in bij de ouders van Stijntje om daarna te verhuizen naar de Parkweg waar ze drieënzestig jaar woonden voor de verhuizing naar Mariposa.

Uit hun huwelijk werden drie kinderen geboren, twee dochters en een zoon. Ze hebben acht kleinkinderen en negentien achterkleinkinderen. Het huwelijk is gevierd met een bescheiden feestje. “Maar dan ben je toch al met 33 mensen.” 

Willem werkte aanvankelijk bij de boer. Door zijn schoonvader kwam hij uiteindelijk als burger aan een baan in de Tonnetkazerne op ‘t Harde. Daar was hij terreinknecht en verantwoordelijk voor het onderhoud daarvan. Stijntje werkte voor haar trouwen wel bij mensen, na het huwelijk hield ze zich bezig met de opvoeding van de kinderen.

Voetbal was de grootste hobby van Willem. Uiteraard bij voetbalvereniging ‘t Harde tot een knieblessure roet in het eten gooide. Het leverde hem een kunstknie op. Hij bleef echter actief als vrijwilliger door de velden te onderhouden en de lijnen te trekken voor de wedstrijden. Het leverde hem het lidmaatschap van verdienste op van sv ‘t Harde. 

Daarnaast mag hij graag schaatsen en op latere leeftijd zwemmen. Stijntje geeft aan weinig hobby’s te hebben buiten de zorg voor de kinderen. Wel gaat ze als het even kan naar de weeksluiting in Mariposa. Willem is vrij doof en hoort niet wat er wordt gezegd. Officieel behoren ze tot de hervormde gemeente Elim. 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie