De eikenprocessierups kan voor overlast zorgen.
De eikenprocessierups kan voor overlast zorgen. Shutterstock

Start preventieve bestrijding eikenprocessierups

19 mei 2023 om 15:20 Algemeen

Naar verwachting is de eikenprocessierups vanaf half mei tot en met augustus weer actief. De brandharen van de rups kunnen leiden tot klachten die lijken op verkoudheid, jeuk, roodheid en zwellingen van de huid. De gemeente gaat ook dit jaar, om de overlast te beperken, deze rups preventief bestrijden.

Eikenprocessierupsen zijn grijsgroene rupsen van 2-3 cm met lange, witte afstaande haren en een donkere kop. Ze leven in nesten (een soort zakvormige, grijze buidel van spinnenrag) in met name zomer- en moeraseiken. In de gemeente Oldebroek staan ongeveer 4300 van deze eiken in de openbare ruimte. Wij raden u aan om de rupsen met rust te laten.

De gemeente Oldebroek zet, waar mogelijk, in op natuurlijke bestrijding. Dit doen wij door het aanpassen en goed beheren van de leefomstandigheden van de natuurlijke vijanden van de rups. Denk aan het maaibeheer van bermen, het aanbrengen van bloemenmengsels en het ophangen van nestkastjes. De gemeente heeft circa 400 nestkastjes opgehangen en deze worden ook gecontroleerd op het gebruik. Deze natuurlijke bestrijding draagt bij aan een lagere plaagdruk.

Via www.oldebroek.nl/eikenprocessierups kunt u zien waar welke bestrijdingsmethode wordt gebruikt, waar de nestkastjes hangen en of ze in gebruik zijn. Meer informatie vindt u op www.processierups.nu en bij klachten kijkt u op www.thuisarts.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie