Foto: Gerrit van Spijkeren
Foto: Gerrit van Spijkeren

Wist je dat? Over uitvaartverzekeringen en keuzevrijheid

23 februari 2023 om 15:01 Algemeen

Uitvaartverzorger Gerrit van Spijkeren uit Doornspijk zit al 28 jaar in het vak en hij heeft al heel wat veranderingen meegemaakt, maar sommige dingen blijven altijd hetzelfde. Toch verveelt dit dankbare werk geen moment en hij wil dan ook nog graag vele jaren ten dienste staan van families die op dat moment in emotionele omstandigheden verkeren.

Uitvaartpolissen

Aan het begin van de vorige eeuw was het heel gebruikelijk dat je ouders een uitvaartpolis voor je afsloten bij de geboorte. Elke week kwam er dan iemand langs de deur om een paar cent aan premie op te halen. Die polissen waren soms 100 of 500 gulden waard. Dat bedrag werd met prachtig gekalligrafeerde letters op de polis vermeld en op dit moment is zo’n polis nog steeds datzelfde bedrag waard wanneer iemand komt te overlijden. 

Tegenwoordig is het mogelijk om bij reguliere verzekeraars een uitvaartverzekering af te sluiten. Je kunt daarvoor je licht eens opsteken bij een financieel adviseur, zij weten daar alles van. Wat je op de markt ook ziet is dat je een polis af kunt sluiten bij een uitvaartverzekeraar die meteen ook een uitvaartonderneming is. Dat zijn vaak de grotere partijen. Deze polissen zijn onder te verdelen in 2 soorten. Bij een ‘pakketpolis’ zijn bepaalde diensten of goederen opgenomen die door de onderneming worden vergoed als je deze bij hen afneemt. Bij een ‘sommenpolis’ wordt een bedrag uitgekeerd, vaak zelfs nog ‘waardevast’; wat betekent dat ze meestijgen met de inflatie. Ook wordt er soms nog een bepaalde korting beloofd als je op het moment van een overlijden de keuze maakt voor de onderneming die bij die bepaalde verzekeraar hoort. Er staat vaak ook in dikgedrukte letters een telefoonnummer op van de verzekeraar die je op het moment van overlijden moet bellen. Een beetje lacherig zegt Gerrit daarover: ‘Misschien een beetje vreemde vergelijking, maar als je huis in de brand staat bel je niet als eerste de brandverzekering maar heb je de brandweer nodig…’

Keuzevrijheid

Veel mensen die een polis hebben bij één van die verzekeraars denken dat zij ook de uitvaart via die onderneming moeten laten verzorgen en/of dat ze dan per definitie voordeliger uit zijn wanneer ze die keuze maken. Dat is echter niet het geval. Je hebt altijd de vrijheid om een eigen uitvaartondernemer te kiezen. Een polis, welke het ook is, vertegenwoordigt altijd een bepaalde geldwaarde. Het is zeker niet gezegd dat je voordeliger uit bent bij een uitvaartonderneming van de polisverstrekker, want uiteindelijk is het tarief en de prijsstelling van de ondernemer daarin bepalend. Een goed advies blijft dus: verdiep je in de uitvaartpolis, als je deze hebt; dan kun je op basis van eerlijke informatie gerichte keuzes maken.

Gerrit van Spijkeren Uitvaartbegeleiding

Bovenweg 62 A

8085 SJ Doornspijk

06-36317717

www.gerritvanspijkeren.nl info@gerritvanspijkeren.nl 

“En ik maar denken dat ik verplicht was om de uitvaart te laten regelen door mijn verzekeraar. Maar dat hoeft helemaal niet. Zij keren uit en ik bepaal.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie