Afbeelding
Arnold Bergmans

Column Arnold Bergmans: Een zaterdag op de Veluwe

16 januari 2024 om 10:09 Column Tips van de redactie

Een vrije zaterdag van genoegens en bezinning op de Veluwe is als een liefdevol ritueel, doordrenkt van vaste gewoontes en omarmd door de rust van het bos. De ochtend begint met het gezellige ritselen van de krant, terwijl mijn vrouw en ik genieten van een lekker ontbijt. De Veluwse lucht is fris en veelbelovend, en we weten dat deze dag gevuld zal worden met vertrouwde geneugten.

Met de honden aan onze zijde, betreden we de paden die ons naar de uitgestrekte bossen leiden en als hoogtepunt het bereiken van onze zandvlakte op de Veluwe. De bomen fluisteren geheimen van lang vervlogen tijden, en de honden rennen vrolijk vooruit, hun vreugde een weerspiegeling van het ongecompliceerde geluk dat de natuur biedt.

Boodschappen doen in het nabijgelegen Elburg is een sociale aangelegenheid op zich. De lokale winkels en supermarkten bieden een kleurrijk scala aan verse producten en handgemaakte lekkernijen. Een bezoek aan het loempiabusje bij de kerk in Nunspeet wordt traditioneel bekroond met een knapperige pancit, waarvan de smaken dansen op de tong als een culinaire ode aan de zaterdag.

Na deze pitstop volgt een wandeling langs de gerenoveerde vistent, waar de verleidelijke geur van kibbeling zich vermengt met het zachte ruisen van de Veluwse windstoten. Het is een eerbetoon aan het verleden, met een moderne twist die de ziel van Nunspeet omarmt.

Tegen de middag strijken we neer op het gezellige plein van Nunspeet, waar Smale’s broodkraam ons uitnodigt voor een laatste verwennerij, de ‘boterkoek.’ De warme geur van vers gebakken saucijzen vult de lucht en onze handen omarmen de knapperige korst van deze saucijs.

Terug in onze boswoning laten we de gebeurtenissen van de afgelopen week bezinken. De rust van de Veluwe omhelst ons als een oude vriend, terwijl we genieten van de voldoening van een dag gevuld met vertrouwde rituelen en onvergetelijke momenten. En terwijl de zon langzaam achter de bomen zakt, koesteren we de eenvoudige schoonheid van een vrije zaterdag op de Veluwe.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie