Een repetitie van het B-orkest met dirigent  Adriaan Bruinink.
Een repetitie van het B-orkest met dirigent Adriaan Bruinink. Dick van der Veen

Slagwerkgroep Juliana: kampioen en naar Parijs

26 april 2024 om 06:01 Achtergrond

Een forse toestroom van jeugdleden, Nederlandse kampioenschappen voor zowel het B-orkest als de slagwerkgroep en een vererende uitnodiging van het fameuze Johannes de Heer koor voor concerten in zowel de Grote Kerk Apeldoorn als in Parijs bezorgt de christelijke muziekvereniging Juliana blos op de wangen.

Dick van der Veen

Toch waarschuwt voorzitter Jacco Jong voor teveel optimisme. “We hebben flinke stappen gemaakt, maar bijvoorbeeld geld voor de broodnodige aanschaf van instrumenten hebben we niet. We zijn weliswaar blij met de steun van buurtverenigingen, maar alle leden een nieuw instrument geven kost een klein vermogen.”

De grootste plus is de toetreding van jeugd in de leeftijd van 17 tot 19 jaar. “Dat zijn jongeren die niet als de net iets jongere jeugd moeite hebben om zich aan muziek te hechten. Het is ons gelukt om deze aanwas binnen boord te houden. Het B-orkest telt nu zo’n 40 leden, een groep die elkaar aanzet om veel te oefenen. In september is een begin gemaakt met de repetities en een half jaar later kampioen van Nederland met een puntentotaal van 85. Dat is ver boven de verwachting. Deze groep is een belangrijke voedingsbodem voor het A-orkest.”

Het muzikale succes straalt goeddeels af op dirigent Adriaan Bruinink. Hij trad in november 2022 aan. Jong: ”Een fantastische man die het beste uit de leden naar voren haalt.”

Als deze even later aanschuift blijken beide geïnterviewden het eens over de strategie. “We draaien goed mee in de derde divisie. Dat willen we later dit jaar nog eens onder bewijs stellen. In het verleden maakten we de fout om ons te zeer te focussen op de sprong naar de tweede divisie. Dat heeft leden gekost. Mensen die gestrest raakten. We willen de basis verbreden en dan volgt die promotie vanzelf op enig moment.”

Juliana zag in de coronajaren het ledental afnemen tot 69, nu zijn dat er tegen de 110. Jacco: “We zijn een christelijke vereniging waarbij iedereen welkom is. Het is Gods zegen geweest die ons uit het dal heeft getrokken. We denken dat verdere groei mogelijk is. We horen van mensen die op oudere leeftijd lid worden de verzuchting dat ze eerder hadden toehappen en dat ze zich veel muzikaal plezier hebben onthouden.”

Juliana is door het Johannes de Heer koor gevraagd om mee te werken aan een concert op 1 juni in de Grote Kerk in Apeldoorn. Eerder al, op 24 mei, begeleidt het A-orkest het koor tijdens een optreden in de Église de la Madeleine in Parijs. De kerk in het 8e arrondissement is gewijd aan Maria Magdalena. Op donderdagavond 23.30 uur vertrek vanaf dorpshuis De Deel, aankomst circa 10.00 uur in de ochtend bij de kerk en een uur later het concert. Het gezelschap maakt nog een rondvaart op de Seine, kan een paar uur van de Franse hoofdstad genieten en ‘s avonds nog gaat het terug naar Doornspijk. Het concert staat onder leiding van Wilbert Magré.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie