Michael met een paar favoriete modellen.
Michael met een paar favoriete modellen. Hanneke Bloemendaal

‘De ‘Zwitserse Krododil’ staat in de top 3 van mijn favorieten’

13 januari 2024 om 14:01 Achtergrond

Naar aanleiding van het in december verschenen artikel over Ed Post uit Doornspijk stuurde Michael Buurma -eveneens woonachtig in het verspreidingsgebied van onze krant- de volgende mail: ‘Met veel plezier las ik als Citrofiel in hart en nieren het artikel over de Citroën miniaturen verzameling. Ik heb nog een andere hobby, namelijk Märklin treinen. Ik heb bijna 60 locomotieven en treinen. Maar ook alle catalogi van na de Tweede Wereldoorlog. Zelfs enkele van vóór de oorlog.’ Maak kennis met Michael en zijn aanstekelijke passie voor modeltreinen.

Hanneke Bloemendaal

Hij werkte 20 jaar als verkoop- en service adviseur bij een Citroën dealer in Zwolle, maar toen er besloten werd dat er ook andere merken verkocht gingen worden, hield Michael het voor gezien. “Het werd meer een autosupermarkt, de beleving was weg. Dus ben ik wat anders gaan doen. Ik werk nu bij een groothandel in airco’s.” De passie voor Citroën ontstond in zijn kindertijd: “Mijn vader reed al Citroën en toen ik 4 was, schijn ik al gezegd te hebben dat ik later een CX zou kopen en bij Citroën zou gaan werken.” Lachend: “Beide dingen zijn gebeurd.” Hoewel hij nog steeds fervent Citroënliefhebber is, hij heeft de alleroudste CX ter wereld, heeft hij zijn verzameling miniaturen van genoemd merk van de hand gedaan. “Het nam te veel ruimte in beslag en het ving alleen maar stof. Ik heb mijn oude hobby, modeltreinen, weer opgepakt. Die hobby vind ik dynamischer, doordat ze èn bewegen èn je er een hele wereld omheen kunt bouwen. Met dat laatste ben ik recent begonnen.” 

Voor Michael bestaat er maar één merk modeltreinen en dat is Märklin. “Märklin is al sinds jaar en dag marktleider op dit gebied. De treinen zijn zeer gedetailleerd en van fantastische kwaliteit. Het merk liep vroeger al -en nu nog steeds- altijd een paar stappen voor op de concurrent. Ik heb onlangs de fabriek in Duitsland bezocht: dan snap je pas echt waarom een modeltrein zoveel kost. Er zit zo enorm veel handenarbeid in!” 

Het formaat trein dat Michael verzamelt is H0 (Half Nul). Inmiddels heeft hij zo’n 60 locomotieven en treinen. Allemaal in de originele doos (”dat is de helft van de waarde”), die ver uit het licht (”tegen verkleuring”) bewaard worden. Zijn favoriet? De stoomlocomotief. “De techniek is dusdanig dat je de illusie krijgt dat het een echte stoomtrein is. Er zit een elementje in dat rook creëert. De uitstoot van de rook gaat mee met het geluid dat de locomotief maakt. Prachtig.” Hij laat een stoomlocomotief zien: “Kijk, dit is de Flying Scotsman, die heeft Märklin twee maanden geleden uitgebracht, omdat het op 24 februari 100 jaar geleden was dat die trein in bedrijf werd gesteld. Het is de eerste stoomtrein die, in 1934, 100 mijl per uur haalde. Märklin heeft de laatste jaren extreem weinig Engelse treinen uitgebracht. Dat maakt dit exemplaar extra bijzonder.”
Michael koopt zijn treinen onder meer via internet, Facebook, E-bay en Marktplaats. “Het wereldje is klein en meestal ken ik via via wel iemand die iets aanbiedt. “Kijk, dit is de Zwitserse Krokodil, die in mijn top 3 van favorieten staat. Een groene locomotief met een markant uiterlijk en aan beide zijden een lange neus. Het is het wapendier van Märklin. Mijn exemplaar dateert uit 1959 en ik heb hem in zeer goede staat compleet met doos en boekje via Facebook gekocht.” Onderdeel van Michaels hobby zijn de catalogi van Märklin. “Ik heb ze allemaal: vanaf de jaren ‘30 tot heden. Ik geniet ervan om er in te kijken, maar ook om bepaalde dingen op te zoeken zoals een artikelnummer of als ik twijfel van welk materiaal een trein is gemaakt.”


Foto: Hanneke Bloemendaal

Michael heeft zijn passie voor modeltreinen overgebracht op zijn 7-jarige dochtertje. “Hoewel deze modeltreinen eigenlijk bedoeld zijn voor 15 jaar en ouder, heeft ze inmiddels zelf ook een paar treinen. Het zijn exemplaren die wat minder kwetsbaar zijn; ze weet overigens heel goed dat ze er zorgvuldig mee om moet gaan.” Hij vervolgt: “Tegenwoordig zitten de meeste kinderen achter een tablet of mobieltje. Jammer, want dat stimuleert totaal je fantasie niet. Ik denk dat deze hobby, het laten rijden van de treinen in een zelfgemaakte wereld, invloed heeft op je creatieve vermogen.” Valt er nog iets te wensen met 60 treinen in bezit? “Altijd. Ik heb inmiddels een verzameling waar ik heel blij mee ben, maar ik heb jaren gewacht tot Märklin een herziene editie zou uitbrengen van de Northlander, een trein met een Europees-Canadese geschiedenis. Binnenkort gaat dat eindelijk gebeuren!”

Heb je ook een bijzondere verzameling? Mail naar redactie@neomediabv.nl

De spoorbaan is in aanbouw.
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie