Afbeelding
Provincie Gelderland

Het water in de grond is jouw drinkwater

26 maart 2024 om 18:46 Natuur en milieu Ingezonden

Wist je dat het water diep in de grond jouw drinkwater is? Schoon grondwater wordt omhoog gepompt en gezuiverd tot drinkwater dat bij jou thuis uit de kraan komt. Om te drinken, te koken, te wassen enzovoort. Belangrijk dus om daar even bij stil te staan.

In de provincie Gelderland zijn veertig plekken waar van grondwater drinkwater wordt gemaakt. Die plekken noemen we grondwaterbeschermingsgebieden. Regenwater dat hier valt, zakt de bodem in en stroomt binnen enkele jaren naar waterwinputten. Uit deze putten wordt ons drinkwater gehaald.

De meeste grondwaterbeschermingsgebieden liggen buitenaf. Maar elf van deze gebieden liggen ook in woonwijken of vakantieparken. Als je daar woont, moet je dus extra voorzichtig zijn met het gebruik van chemische middelen in de tuin en op straat. Chemische middelen bevuilen het grondwater en zijn een risico voor ons drinkwater.

Hoe weet je of je in zo’n gebied woont? Grondwaterbeschermingsgebieden herken je aan rechthoekige blauwe borden met zwarte golven erop. Misschien staat er een bij jou in de buurt. Wil je er echt zeker van zijn? Scan dan de QR-code of ga naar www.water-wonderen.nl. Vul je postcode in en je weet of jij in een grondwaterbeschermingsgebied woont.

Wil je zelf bijdragen aan schoon grondwater? Hieronder zes makkelijke tips:

Gebruik voor het verven van tuinhout, zoals een schutting of tuinhuisje, altijd biologisch afbreekbare middelen. Bescherm tijdens het verven de ondergrond met een oude doek of karton. Zo houd je bodem en grondwater schoon.Was je je auto op straat? Gebruik dan (regen)water en eventueel een biologisch afbreekbaar schoonmaakmiddel.Als je buiten sleutelt aan je scooter of fiets, leg er dan iets onder om olie en smeer op te vangen. Bestrijd onkruid niet met een chemisch middel of azijn, maar gebruik een schoffel of ander tuingereedschap.Gebruik voor het bestrijden van ongedierte geen chemisch middel, maar kies een biologisch afbreekbaar middel of een andere natuurlijke oplossing. Kijk voor meer tips op de website van MilieuCentraal (https://www.milieucentraal.nl/huis-en-tuin/ongediertebestrijding/bestrijdingsmiddelen-en-het-milieu/)Gebruik geen chloor om tuinbestrating schoon te maken. Kies voor schoon (regen)water.

Meer weten over water in Gelderland? Ga naar www.water-wonderen.nl. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie