Martijn (links) en Henry lichten het werk van de Voetbalacademie toe
Martijn (links) en Henry lichten het werk van de Voetbalacademie toe

Voetbalacademie PEC Zwolle geeft uitleg

Voetbal

Er zijn slechts weinig talentjes die uiteindelijk de eredivisie halen, maar de Voetbalacademie van PEC Zwolle houdt daar in haar opzet rekening mee. Bij de opleiding ligt het zwaartepunt op maatschappelijk slagen.

Dick van der Veen

Dat is de boodschap die coaches en trainers van ESC, het Harde, DSV61, VSCO 61 en OWIOSmeekrijgen tijdens een themabijeenkomst talenherkenning/talentontwikkeling die ESC en PEC Zwolle organiseren. Dat in de afgelopen periode toch vijf jongens bij PEC ‘het eerste’halen is natuurlijk meer dan een bijvangst.


De goede band van Wilfred Westerhuis, hoofd jeugdopleiding bij Elburger Sportclub met de Zwolse eredivisionist, zijn zoon Milan behoort tot de 180 (!) knapen die dromen van een mooie carrière, leidt ertoe dat PEC met een zware delegatie naar Elburg komt. Martijn Hollewaard, hoofd jeugdscouting en Henry van der Vegt, assistent eerste elftal en trainer O18, vertellen alle ins-en-outs met ondersteuning van videobeelden en statistieken.

Martijn neemt de ontwikkelbouw en talentherkenning voor zijn rekening; Henry focust zich op de prestatiebouw. Als prof bij Nederlandse en Italiaanse clubs, met 30 jaar ervaring in de benen, naast en passant een directeurschap, heeft de zuigkracht van het gras het uiteindelijk van hem gewonnen en stuwt hij de onder 18 met zichtbaar resultaat omhoog.


PEC Zwolle heeft een samenwerkingsvorm met het Centre for Sports and Education, waarbij het basis- als het voortgezet onderwijs in aangepaste vorm ligt verankerd. “We kunnen maar een klein deel van de jeugd op de hoogste trede zetten, maar ze ontwikkelen tot goede Nederlanders ligt wel binnen ons bereik”, zegt Martijn. In de doordachte opleiding ligt onder de veertien het accent niet op het prestatieve, voegt hij er aan toe. Het accent ligt op het kweken van technische vaardigheden.


“Het gaat om het verduurzamen van passie voor de sport door veel variatie in een jaarplanning. Trampoline en touwtrekken bijvoorbeeld meenemen. Ook kennen we de ouders daarin een belangrijke taak toe.Het begint met een huisbezoek om op die manier maatwerk te kunnen leveren. Trainen op verschillende ondergronden, zelf keuzes leren maken naast automatismen, tweebenigheid ontwikkelen, spelertje op diverse posities laten spelen. Spelers moeten beter bewegen, aanvallende en verdedigende kwaliteit verenigen. Het inzetten op goede motorische ontwikkeling. Het leren om fouten te durven maken.” Henry maakt leerlijnen inzichtelijk, laat zien dat bij passen de bal naar de verste voet moet worden gespeeld om de snelheid erin te houden. “Wij gaan voor hoog op het veld staan, met grote intensiteit in het verdedigen, bij balverlies vooruit verdedigen.”
Hij breekt een lans om voetbal niet alleen met twee benen, maar vooral ook met het hoofd te spelen. Op de academie is meten om te weten een must.
Daarbij is het van betekenis om de meetresultaten van geslaagde spelers als Thomas van den Belt op een bepaalde leeftijd te vergelijken. Van der Vegt maakt het inzichtelijk tijdens het presenteren van het weekprogramma.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Aanmelden voor Kunstroute Noordwest Veluwe 2023 19 uur geleden
Afbeelding
Volop werkzaamheden bij Gelderse Sluis in Noordeinde 23 uur geleden
Afbeelding
Mannengroep HENOCH al wandelend in gesprek: 'Er ontstaan zelfs vriendschappen' 8 feb, 08:02
Afbeelding
Baby van de week: James 7 feb, 15:46
Afbeelding
Training van Centrum Jeugd en Gezin: 'Alles is anders voor kinderen' 7 feb, 15:02
Afbeelding
Uw grijze afvalcontainer minder vaak aan de weg? 7 feb, 11:26
Afbeelding
Leerlingen bakken en verkopen taarten voor Stichting Nikai 4 Life 7 feb, 09:10