Afbeelding
Harry ten Hove

DSV’61 speelt kopzorg weg in derby tegen ESC

17 oktober 2022 om 08:53 Voetbal

Als na twaalf minuten aanvoerder Martijn Lieferink en Ron Hofmeijer met de hoofden tegen elkaar slaan en ze beide met een wenkbrauwblessure het veld moeten verlaten dan stapelen de kopzorgen zich voor DSV’61 op. Het is allemaal vergeten als de Doornspijkers na een enerverend duel met veel inzet als winnaars van het gras stappen. 

Dick van der Veen

Wanneer het bij DSV tegen zit, dan maakt dat iets extra’s los, daar waar menige ploeg dan juist in een neerwaartse spiraal terecht komt. “We hebben vandaag geknokt voor elke centimeter. Dat is het grote verschil met de afgelopen weken. Een derby tegen ESC geeft ons vleugels”, concludeert een glunderende Martijn Smals. In de vorige competitie velde hij ESC in eigen huis met een zondagsschot; nu heeft hij met een geplaatste vrije trap en een gedeelde treffer weer een groot aandeel in de overwinning.

Dat laatste vraagt om een toelichting. Smals, die de aanvoerdersband overneemt, knikt bij een drukke situatie in het strafschopgebied de bal in het doel. Lennart Juffer claimt dat hij ‘m nog net met zijn scheiding heeft beroerd. “We vechten het in de kleedkamer uit:”, is het commentaar van Smals, die aan zijn laatste seizoen bezig is en er nog graag iets goeds van wil maken. Dat doelpunt in de 23e minuut is de bekroning van een periode waarin DSV de tegenstander zijn wil oplegt met maximale inzet. De jonge Elburgse formatie heeft moeite met de positiewisselingen bij de thuisclub. Toch komt ze voor rust langszij. Keeper en verdediger bij ESC werken slecht weg en dan is daar ene technicus als Donny Mulder die daarvan profiteert met een fraaie geplaatste schuiver. Dezelfde speler krijgt in een gelijkopgaande tweede helft dé kans om de wedstrijd naar zich toe te trekken als hij van elf meter mag vuren. Laurens Dekker duikt naar de goede hoek en krijgt veel oranje over zich heen. “Dan wij maar”, moet Smals hebben gedacht. Zijn vrije trappen zijn goed aangesneden en brengen de Elburgse defensie in verlegenheid. Zó zelfs dat Mark van Klompenburg er zijn hoofd tegenaan kan zetten en Finn van der Heide kansloos laat.

DSV heeft drie spelbepalende Martijnen in de ploeg. Als twee ervan ontbreken, zoals dat het geval was in eerdere duels, dan is een vat vol routine afgeroomd. Dit keer staan ze alle drie op het gras, met daarbij de aantekening dat Lieferink dus even bij moet komen van genoemde botsing. “We hebben gelukkig komende zaterdag vrij. Het was echt hard nodig. We staan nu weer gelijk met ESC”, stelt trainer Wim Kroes vast. Wie gaat voor een voetbalwedstrijd met veel beleving moet naar de botsing tussen de trots van Elburg en Doornspijk. Het vuurwerk vooraf legt het duidelijk af tegen datgene wat daarna binnen de lijnen ontstaat. Zeker 500 toeschouwers genieten er van met volle teugen. Na afloop gewoon samen aan een biertje. Opmerkelijk: alle (streek)derby’s in deze klasse zijn al na vier wedstrijden afgewerkt.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie