Henk wijst naar de finish van zijn 25 km in Zeeland. Foto: Dick van der Veen
Henk wijst naar de finish van zijn 25 km in Zeeland. Foto: Dick van der Veen

Loopgroep in Nunspeet blijft bestaan

28 december 2022 om 10:18 Uitderegio

Ook nadat Henk en Alie Mentink van Loopgroep 2000 na twintig jaar op 31 december afhaken, blijft de groep in Nunspeet bestaan. Een hele opluchting voor de 100 tot 150 inwoners die twee keer per week op maandag en zaterdag begeleid in beweging komen.

Dick van der Veen

“Twee van onze trainers nemen onze taak over. Ze doen dat voorlopig voor drie maanden om daarna op grond van ervaringen te besluiten of ze voor een langere tijd doorgaan. Het gebeurt onder een andere naam, maar dat is bijzaak.”

Henk heeft na 1 januari overleg met mensen die bij de acht lopen betrokken zijn die hij organiseert. Sommige daarvan al 22 jaar. Dit met inbegrip van de Zandenplasloop die van de acht de meeste deelnemers trekt. Dit jaar schreven er 1.100 lopers voor in.

“Iemand heeft zich gemeld om de organisatie van al die lopen op zich te nemen. Daar gaan we na de jaarwisseling mee aan de slag. Het gaat dan onder meer ook om de Wiekenloop in Hulshorst, de Halve Marathon en De Tol Trailrun in Nunspeet en de Wallenloop in Elburg. We willen het allemaal rustig op een rijtje zetten.

Weet je, ik werd dit jaar zeventig.  Er steekt veel tijd in de voorbereiding en administratie, die Alie voor haar rekening neemt.”

Mentink geeft toe dat hij het straks zal missen. Helemaal loslaten kan hij het niet. Bij tijdwaarneming en schema’s uitzetten zullen ze zeker niet vergeefs een beroep op hem doen.

Ruim twintig jaar geleden was het fenomeen loopgroep onbekend. Henk: “Samen met mijn vrouw en mijn zoon organiseerden we de eerste. Het werd gelijk een succes. De hele Sportlaan in Nunspeet stond vol. Dat leidde tot parkeerproblemen. We zijn verkast naar het Transferium. We hadden eerst geen parcours, liepen van de ene naar de andere lantaarnpaal. Het ergste wat je kan overkomen is dat je op enig moment niemand meer achter je ziet. Dat heb ik gelukkig nooit meegemaakt. Integendeel, de groep werd steeds groter.”

Henk vervolgt: “Op het hoogtepunt hadden we 200 lopers die nu op grond van hun niveau over vijf groepen zijn verdeeld. Ik doe de beginners. Een aantal richt zich op een bepaal doel, bijvoorbeeld de 5 kilometer rond de Zandenplas halen. Ze gaan daarna misschien postzegels verzamelen. De meeste raken aan het hardlopen verknocht.”

Henk had ooit tien loopgroepen met inbegrip van Nordic walking. Nunspeet en Zeewolde zijn blijven bestaan.

Zijn verhaal is bekend. Ooit één van de beste lopers op diverse afstanden, Nederlands kampioen op de 25 km en grossier in medailles totdat een ernstig ongeval op 1 juli 1998 een einde maakte aan een arbeidzaam leven en aan topsport. Hij voelde zich geïsoleerd.

Met de initiatieven die hij vervolgens nam deed hij wat terug voor de sport die hem zoveel moois bracht. Het besluit om te stoppen is met veel begrip ontvangen. Mooie woorden en cadeautjes vormen daarvan het bewijs.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie