Afbeelding
Foto: Herman van der Wal

Nieuw gedenkteken in Oosterwolde

22 april 2024 om 09:41

Op de hoek van de Duinkerkerweg en de Heijmansweg in Oosterwolde is donderdag een gedenkteken onthuld voor de bemanning van een neergestorte Wellington bommenwerper in de Tweede Wereldoorlog. 

Vier van de bemanningsleden, Bohumil Landa (43), Hubert Jarošek (30), Karl Klimt (27) en Otto Jirsák (33), overleefden de aanval niet en werden op 19 oktober 1940 begraven op de algemene begraafplaats in Oosterwolde. Emanuel Novotnýš (36) en Augustyn Karel Šesták (22) sprongen op tijd uit het vliegtuig. Zij werden krijgsgevangen en afgevoerd naar Duitsland. Zij overleefden de oorlog. Hubert Jarošek verliet eveneens het brandende toestel, maar zijn parachute opende niet.

Het nieuwe monument werd gezamenlijk onthuld door burgemeester Tanja Haseloop-Amsing, Tsjechisch ambassadeur René Miko en Slowaaks ambassadeur Juraj Podhorský. Burgemeester Haseloop: "De oorlog, veteranen en ook dit verhaal mogen nooit vergeten worden. Deze omgekomen soldaten waren allemaal mannen in de bloei van hun leven. For our tomorrow, they gave their today!” Ook werden er kransen en bloemen gelegd. Zowel bij het monument als op de begraafplaats in Oosterwolde.

Afbeelding
Afbeelding