Mogelijke komst AZC houdt de gemoederen bezig.
Mogelijke komst AZC houdt de gemoederen bezig.

‘Geen noodzaak om plan B op te stellen’

12 april 2024 om 11:33 Algemeen

Er is geen noodzaak voor de gemeente Elburg een eigen plan B op te stellen mocht de komst van het asielzoekerscentrum in de gemeente Oldebroek geen doorgang vinden. Dat stelt het college in antwoord op vragen van Anita Kloosterman (CDA).

Wijnand Kooijmans

Er wordt gewerkt aan een provinciaal plan voor opvang asielzoekers via provinciale regietafel Asiel en Migratie. Dat moet voor november gereed zijn. Door deze tafel wordt de provinciale opgave voor de opvang van statushouders, ontheemden uit Oekraïne en asielzoekers in gezamenlijkheid vertaald naar regionale gemeentelijke opgaven.

De deelnemende gemeenten in de sub-regio Noord Veluwe hebben een eigen regionale regietafel en werken aan een gezamenlijk plan waarin ze aangeven hoe zij hun opgave op eigen kracht of samen met één of meer andere gemeenten oppakken. De mogelijke komst van het asielzoekerscentrum in Oldebroek is hier onderdeel van. Mocht dit niet doorgaan, dan wordt aan de regionale regietafel besproken wat dit betekent voor de realisatie van de gezamenlijke regionale opgave.

Intern wordt gewerkt aan een verkenning en impactanalyse naar de mogelijke gevolgen van de Spreidingsweg voor Elburg. Gezien de verplichting die de gemeente heeft in dit kader wordt continu gekeken naar potentiële bouw- en opvanglocaties. Het begrip ‘potentieel’ staat, zo geeft het college aan, op gespannen voet met andere thema’s. Het gaat dan om de huisvestingsopgave voor de eigen inwoners en de netcongestie. Maar ook om de maatschappelijke onrust en weerstand tegen een opvanglocatie en de zorgen over leefbaarheid en veiligheid. En daarnaast met zaken als onderwijs, zorg, dagbesteding, werk & inkomen, vervoer en winkelcentra. Net als de raad vindt het college burgerparticipatie een belangrijk onderdeel bij totstandkoming van plannen en beleid. Uitgangspunten zijn tijdige, duidelijke en eerlijke communicatie. Ook wordt gehecht aan nauwe samenwerking met bijvoorbeeld ondernemers.