René (achterste schaatser) en deel van het team op de Weissensee afgelopen januari.
René (achterste schaatser) en deel van het team op de Weissensee afgelopen januari.

Oud-marathonschaatser René Ruitenberg uit Wezep bindt de ijzers weer onder ten behoeve van Kids Centre in Namibië

4 oktober 2023 om 06:00 Algemeen

De Oostenrijkse Weissensee is op vrijdag 26 januari 2024 het idyllische decor voor een prestatietocht op de schaats. Inzet: zoveel mogelijk geld inzamelen voor het René Kids Centre in Namibië. “Het mooie is: enerzijds doe je iets voor een goed doel, anderzijds ben je grensverleggend bezig door zelf een prestatie te leveren, op je eigen niveau. Een geweldige ervaring waarbij de samenhorigheid als team goud waard is”, aldus initiatienemer René Ruitenberg. Er is nog plek voor nieuwe deelnemers.

Hanneke Bloemendaal

Exact weet hij het niet, maar hij denkt dat de RKC Prestatietocht in 2024 voor de 11e keer plaatsvindt. “Na mijn profcarrière als marathonschaatser ben ik gestopt met schaatsen. Ik deed dus niet mee aan de tocht zelf, maar was altijd actief bezig met de organisatie, voorbereiding en verzorging. Tot afgelopen winter. Nadat ik door diverse deelnemers uitgedaagd was om zelf ook mee te doen aan de 200 kilometer lange schaatstocht, heb ik de schaatsen uit het vet gehaald. Ik heb vervolgens zoveel plezier beleefd aan de deelname dat ik in januari weer mee doe. Het is fantastisch om op te trekken als groep. Er ontstaan echt vriendschappen. Daar geniet ik als initiatiefnemer misschien nog wel het meest van. Deelname betekent een meerwaarde voor je eigen leven.”

RKC Prestatietocht

De RKC Prestatietocht is een 200 kilometer lange schaatstocht op de Weissensee. De deelnemers laten zich sponsoren om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het René Kids Centre in Namibië. Vorig jaar werd ingezet op 25.000 euro, er werd 67.000 euro ingezameld. “Een extreem hoog bedrag met 22 deelnemers”, klinkt het. “Er zaten wel een aantal deelnemers uit het bedrijfsleven bij, die voor flinke sponsoring gezorgd hebben. We zijn echter even blij met de deelnemers die via familie, vrienden en kennissen kleinere bedragen bij elkaar sprokkelen. Dit jaar is het streefbedrag 40.000 euro.” Van deelnemers aan de tocht wordt verwacht dat ze minimaal 750 euro aan sponsorgeld inbrengen. “Ik vind het heel mooi dat we ook aanmeldingen krijgen van mensen die niet of nauwelijks eerder op de schaats hebben gestaan. Daar zit voor ons de mooiste uitdaging: we gaan hen vanaf oktober/november begeleiden om zowel technisch als conditioneel beter te worden. We trainen op de schaatsbaan in Deventer. Mensen die geen schaatservaring hebben, zien we in het eerste jaar de 200 kilometer niet volbrengen, maar wel in het tweede jaar dat ze meedoen. Iedereen kan bij deelname een eigen prestatie neerzetten: zet vooral mentaal de knop om en ga ervoor. Natuurlijk: het is de alternatieve Elfstedentocht, dus 200 km schaatsen is het hoofddoel. Maar je kan ook bijvoorbeeld als team  van vier elk 50 km schaatsen. Belangrijk is: hoe eerder je inschrijft hoe eerder je met de training mee kan doen. Er doen sowieso al een stuk of 20 man mee.” René geeft aan: “We hebben een hotelboeking staan voor 30 personen. Het is een vijfdaagse trip met vier overnachtingen. Er zijn een stuk of 8 begeleiders. Zelf een hotel boeken, maar wel onze voorbereiding volgen en samen met ons op 26 januari de tocht schaatsen is ook mogelijk. Ook kan je een andere dag kiezen om op de Weissensee te schaatsen.”

 

René Kids Centre

Het René Kids Centre biedt kansarme kinderen zicht op een betere toekomst. “Jaarlijks is er circa 150.000 euro nodig om de boel goed te kunnen laten draaien”, vertelt René. “Denk aan eten en drinken voor de kinderen, salarissen - we hebben 18 fulltime medewerkers in dienst-, onderhoud en stroom van gebouwen. We hebben door het jaar heen ook aparte acties, afgelopen juli - het is dan winter in Namibië- hebben we een dekenactie gehouden. We hebben geld ingezameld om dekens te kunnen kopen om te voorkomen dat mensen doodvriezen van de kou. Het kan daar echt onder nul zijn in de winter.” Hij vervolgt: “De opbrengst van de RKC Prestatietocht is voor 75% bestemd voor het reilen en zeilen in het Kids Centre in Rehoboth, Namibië. De overige 25% is bedoeld voor een extra actie. We gaan dit jaar 80 kinderen helpen om naar een reguliere school te gaan in Rehoboth. Hiervoor is lesmateriaal nodig; ook is een uniform verplicht. Zonder dat kunnen ze niet naar school.” Info: www.renekidscentre.nl 

Inschrijven

Informatie omtrent deelname, kosten en voorbereiding is te vinden op www.rkcevents.nl

 Circa 400 kinderen in het RKC in Rehoboth.
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie