Bourquin bij de knuffels in zijn drogisterij waarmee hijal menig kind gelukkig maakte.
Bourquin bij de knuffels in zijn drogisterij waarmee hijal menig kind gelukkig maakte. Dick van der Veen

Ondernemers Wezep-Hattemerbroek hebben de vaart er in

Zakelijk

De Ondernemersvereniging Wezep-Hattemerbroek heeft na twee coronajaren de vaart er weer in. “Er komt door stijgende energielasten, terugbetaling van steun, en belasting veel op ons af, een tijd van grote onzekerheid, maar de rente was al hoger en daar houd ik me maar aan vast”, zegt voorzitter Robert Bourquin. Hij noemt zichzelf iemand van het glas half vol, wijst er op dat in Wezep gelukkig nog geen detaillist kopje onder is gegaan.

Dick van der Veen

“In coronatijd hebben we elkaar waar mogelijk geholpen. Wij mochten open zijn, namen pakjes voor collega’s in ontvangst, er stond een tafel voor de deur en we spraken elkaar met Whatsappjes moed in. De berichten van de gemeente schoten heen en weer. De 35 leden van onze vereniging vormen een hechte groep en dat is vooral in tijden van tegenspoed van groot belang.” 

We spreken hem op de Dag van de Ondernemers, waarin de relatie met de lokale overheid centraal staat.
Robert: “Die is prima. De gemeente Oldebroek stelt zich pro actief op met betrekking tot de hoge energielasten voor bijvoorbeeld bakkers en slagers. Dat stellen we zeer op prijs. Dat geldt ook voor de Reclamebelasting, deze werd kwijt gescholden. Verder zijn er door de lokale politiek ook diverse initiatieven in die richting zijn ontwikkeld. Het geld gaat naar de vereniging die er bijvoorbeeld wat mee kan doen in de sfeer van feestverlichting, de intocht van Sinterklaas en dergelijke. De lijntjes zijn heel kort en dat kan door het goede werk van Bram Horst als ambassadeur voor de ondernemers.”
Hij is er trots op dat Oldebroek in 2021 in Van Werven het beste familiebedrijf van Gelderland had en dat Edens Plants Creations dit jaar die prestatie herhaalde. Wat betreft de omstreden komst van Albert Heijn naar Wezep zitten gemeente, ondernemers en bevolking op één lijn.
De diverse acties zijn in volle gang. Bourquin denkt dat er met kleinere activiteiten die een grote uitstraling hebben wellicht nog meer is te doen. “We hebben het gemerkt met Sint Maarten. Kinderen waren in de gelegenheid om op het Meidoornplein liedjes te zingen. Daar kwamen er maar liefst tussen de 450 tot 500 kinderen op af. Wij hadden met drie ondernemers een podium en er stond een rij van vijftien meter voor.”

Op dit moment loopt de bekende online actie. Klanten krijgen een lot bij aankoop van producten en ze kunnen direct op internet zien of én wat ze hebben gewonnen.

 Er zijn tien hoofdprijzen die tussen Kerst en Oudejaarsdag worden uitgereikt.
De tien winnaars weten niet welke prijs ze hebben gewonnen; dat blijkt pas tijdens de uitreiking.

Uiteraard gaat niet alles van een leien dakje. Neem het feit dat je een stikstofbegroting bij grotere evenementen in moet dienen. Robert: “Ik ben geen perfectionist, denk bijvoorbeeld wel eens dat een detaillist best ergens ook een baan zal vinden. Mijn vrouw steekt er wat anders in en dat vormt een prima combinatie.”

advertentie
advertentie
Afbeelding
Aanmelden voor Kunstroute Noordwest Veluwe 2023 19 uur geleden
Afbeelding
Volop werkzaamheden bij Gelderse Sluis in Noordeinde gisteren
Afbeelding
Mannengroep HENOCH al wandelend in gesprek: 'Er ontstaan zelfs vriendschappen' 8 feb, 08:02
Afbeelding
Baby van de week: James 7 feb, 15:46
Afbeelding
Training van Centrum Jeugd en Gezin: 'Alles is anders voor kinderen' 7 feb, 15:02
Afbeelding
Uw grijze afvalcontainer minder vaak aan de weg? 7 feb, 11:26
Afbeelding
Leerlingen bakken en verkopen taarten voor Stichting Nikai 4 Life 7 feb, 09:10