In 2010 zorgde ABO voor een politieke aardschok registreert Huis aan Huis. Foto: Dick van der Veen
In 2010 zorgde ABO voor een politieke aardschok registreert Huis aan Huis. Foto: Dick van der Veen

Ronald Gerard zwaait af als voorzitter: ‘ABO maakte politiek transparant’

20 maart 2023 om 08:05 Politiek

We hebben als ABO de gemeentepolitiek in Oldebroek transparant gemaakt. Het besef is ingedaald dat een proces begint met het consulteren van de inwoners en een overheid die ze niet pas inschakelt wanneer alles in kannen en kruiken is. Een mooi moment om afscheid te nemen als voorzitter.” 

Dick van der Veen

Ronald Gerard, mede oprichter van ABO, tekent er wel bij aan dat sommige krachten in het veld nog steeds niet van deze feiten doordrongen zijn.
De passie voor de politiek ontstond in zijn geboorteplaats Epe. “Het gemeentebestuur daar stopte tussenwoningen in een woonwijk vol met arbeidsmigranten. Als ambtenaar van de gemeente Zwolle inmiddels 25 jaar redactie) wist ik dat dit strijdig was met het bestemmingsplan. Ik heb daar de politiek op aangesproken en alleen de lokale partij Gemeentebelangen sloeg er op aan.Ik heb daar in de keuken mogen kijken en gezien hoe het werkt. We hebben de vriendjespolitiek in Epe tot aan de Raad van State toe aan halt toe kunnen roepen.”

Je verhuisde naar Wezep

“Mijn vrouw komt uit Oldebroek. Zij kon hierdoor gemakkelijker mantelzorg doen voor haar moeder en ik kon op het fietsje naar mijn werk. We schrijven 2009. Vrijwel direct al kreeg ik te horen dat de politiek een spelletje speelde om een manege aan de Bovenheigraaf mogelijk te maken waarvoor alle grote bomen aan deze straat tegen de grond moesten. Dat stuitte me als natuurliefhebber tegen de borst.Er ontstonden contacten met Jan Keizer, de onbezoldigde ombudsman voor Oldebroek en de regio, die op grond van zijn ervaringen bezig was om een nieuwe politieke partij te vormen. De groep om hem heen vond dat ik de aangewezen persoon was om voorzitter te worden van deze partij, die in de afgelopen 12 jaar de politieke landkaart in deze gemeente anders heeft ingekleurd. De coalitie associeerde ons met PVV gedachten, maar daar prikte de kiezer doorheen. We kregen drie zetels en werden geconfronteerd met de heersende machtspolitiek. In een commissievergadering werden 150 bezwaarschriften tegen een bestemmingsplan buitengebied ingediend. Er waren 60 insprekers. Onnodig, want door de burger direct serieus te nemen voorkom je rechtszaken en lopen procedures soepeler. We waren een roepende in de woestijn.”

De vorming van een nieuw college gaf ABO een kans?

“We kregen wethouder Gerrit Jan Veldhoen op bezoek en die dacht het allemaal in een handomdraai te regelen. Als wethouder en lijsttrekker van de ChristenUnie had hij alle troeven in handen. Wij hielden vast aan een informateur. Daar kon geen sprake van zijn.Geen pottenkijkers in Oldebroeker aangelegenheden. Omdat we er mee de media in wilden gaan heeft de heersende politiek zich tot burgemeester Wim Zielhuis gewend.
Er mocht een informateur komen, maar dan wel van CU-huize. Ik ben in de auto gestapt en onmiddellijk naar wethouder Janco Cnossen in Zwolle gereden. Hij, landelijk oprichter van de CU, liet zich, nadat ik een aantal voorbeelden van machtspolitiek had genoemd, winnen voor de (in)formatie. Ik reed op de terugweg direct naar Veldhoen om te laten weten dat we al iemand hadden gevonden. Zwolle had met Cnossen en met wethouder John Berends, onze huidige Commissaris van de Koning, politieke kopstukken in huis. Die lieten zich niet voor karretjes spannen.”

Er volgden roerige jaren

“Mag je wel zeggen. Drie verschillende burgemeesters, twee gemeentesecretarissen en alle wethouders vervangen. Een zetel erbij en ABO in het college. Wethouder Lydia Groot uit 30 sollicitanten ‘gevist’. Wel met de opdracht in de gemeente te gaan wonen en niet op grote afstand zoals dat bij andere partijen in deze gemeente gebruikelijk is. Groot keerde terug naar Stede Broec, waar ze weer als wethouder werd gekozen. Daarna heeft Bob Bergkamp onze belangen behartigd. Weer iemand die het verschil kon maken, een van de sterkste wethouders die Oldebroek ooit heeft gekend en ons nu nog adviseert. We hadden vorig jaar weer een uitstekende kandidaat als zijn opvolger. De 1000 euro voor de advertentie kregen we terug van het Binnenlands Bestuur dat veel begrip had voor onze situatie. Weggespeeld door wethouder Vos, die liever niet nog eens een sterke man naast zich in het college zag. Het resultaat is dat Oldebroek vier jaar stil staat met twee wethouders naast Vos die niets tot stand brengen en naar het lijkt met tegenzin de jaren vol maken. Gelukkig hebben we een sterke burgemeester die onder meer op het vlak van woningbouw de boel op zijn plaats heeft gezet.”

Het was na 12 jaar genoeg?

“Na een ongeval in 2013 met chronische knieklachten werd het steeds moeilijker om fysiek overeind te blijven. ‘s Morgens gaat het goed, ‘s middags wordt het al wat moeizamer en ‘s avonds loop ik vast met concentratievermogen. Een jaar geleden al heb ik het besluit genomen om te stoppen. Na 12 jaar moet iedereen dat doen. Laat ik eindigen met iets positiefs over deze gemeente. Ik ben betrokken bij de vorming van wijkraad De Akkers. Dat is er één van een stuk of acht die een aanspreekpunt gaan vormen voor het gemeentebestuur. Daarin loopt Oldebroek voorop. Jaren geleden vroegen ze me vanuit Epe wat er toch aan de hand was in Oldebroek. Nu is het precies omgekeerd.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie