Een artist impression van de nieuwe brandweerkazerne. Foto: Jous architecten
Een artist impression van de nieuwe brandweerkazerne. Foto: Jous architecten

Akkoord dure brandweerkazerne in Oldebroek

3 februari 2023 om 15:15 Politiek

Het ging bepaald niet met speels gemak, maar uiteindelijk steunde de gemeenteraad van Oldebroek donderdagavond unaniem het voorstel van het college om een half miljoen extra uit te trekken voor een nieuwe brandweerkazerne.

Dick van der Veen

Op verzoek van Duurzaam Oldebroek deed de raad het na diverse bespiegelingen nog eens dunnetjes over. “We moeten bij de burger de gedachte wegnemen dat we hier smijten met geld, we echt niet failliet gaan en de inwoners op dat punt geruststellen.” Dat was de aftrap van de deze fractie die zich verder niet met het debat inliet. De VVD zei het net droge ogen te kunnen uitleggen en noemde in dat verband de sterk gestegen bouwkosten, de oorlog in Oekraïne en de samenhang met broodnodige woningbouw. 

Wel een oproep aan de partijen in de raad om daarin een rol te spelen. De optie renovatie van een 42 jaar oud kazerne was voor de ChristenUnie ‘not done’ en ook een gepasseerd station. Voor de SGP waren de in 2019 gemaakte afspraken heilig, met toegevoegd de punten veiligheid en duurzaamheid als waarden van betekenis. “Het is gemakkelijk om rond te toeteren dat het verkeerd gaat en er vervolgens niet aan toe te voegen hoe het wèl moet.” Dat laatste in de richting van de oppositie die op z’n zachtst gezegd genuanceerder in de materie stond. ABO hekelde gebrek aan alternatieven en voelde het als tekenen bij het kruisje. CVO: “We hebben 7½ moeten wachten op antwoorden van het college. Het opnieuw naar de tekentafel gaan brengt 250.000 euro aan kosten met zich mee. Het is waarschijnlijk niet mogelijk om buiten dat bedrag om geld terug te verdienen, dus moeten we wel akkoord gaan.” De VVD vroeg zich af welke alternatieven er zouden zijn omdat de raad alle knoppen eerder had vastgedraaid. “Als we daar nu van terug komen belazeren we de burger.” 

De SGP zag het als het terzijde schuiven van een democratisch genomen besluit. Het CDA was er als coalitiepartner van overtuigd dat het college niet zal nalaten om te bezuinigen waar dat zou kunnen. Burgemeester Tanja Haseloop maakte een excuus voor de te late beantwoording van vragen door CVO. “Daar moeten we anders mee omspringen en wellicht de termijn voor beantwoording – drie weken – bijstellen. Anderzijds is het ook zo dat het doorberekenen van alternatieven veel tijd heeft gekost.” ChristenUnie snapte niet waarom iedereen zich zo druk maakte. “We krijgen immers van het rijk een half miljoen voor opvangen van tegenvallers in genoemde omstandigheden?” CVO: “Dat klopt, maar er komen veel meer tegenvallers aan en dan is dat bedrag volstrekt onvoldoende.”

Vervolgens het gebruikelijke Zwarte Pieten tussen de verklaarde tegenstanders SGP en CVO in de personen Erik Doornwaard en Tom de Nooijer. Twee ervaren debaters die in dit geval niemand plezierden met het uitspelen van hun meningsverschil. De Nooijer is er de man niet naar om zich in de hoek te laten zetten. Hij kwam al buiten adem de raadszaal binnen en was op stoom geraakt na een peperdure taxirit van 60 euro om de arena nog net op tijd te kunnen halen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie