Afbeelding
Foto: Unsplash

Brandweerkazerne Oldebroek ook op zoek naar vrouwen!

2 oktober 2023 om 12:41 Partnercontent

Brandweerkazerne Oldenbroek staat in de steigers. De randweerkazerne Oldebroek is één van de 56 brandweerkazernes in de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland die compleet vernieuwd wordt. De nieuwbouw in Oldenbroek is op stoom en daarbij komen er een heleboel aanpassingen. In de nieuwbouw is er ook aandacht voor aparte ruimtes voor vrouwelijke brandweermedewerkers. De brandweerkazerne reik ondertussen uit op de website van brandweer.nl: zij zoeken zowel mannen als vrouwen uit Oldebroek of Oosterwolde.

Zijn aparte ruimtes nu zo inclusief?

De brandweerkazerne Oldebroek doet een duidelijke oproep in wat ze zoeken. In een voornamelijk door mannen gedomineerde omgeving, nu zijn brandweermedewerkers meestal man, is de gedachte om ruimte te maken voor vrouwen. Vrouwen in de brandweer zijn in opkomst.

Op het moment zal in Odebroek de keuze niet meer gaan over wel of geen aparte ruimtes voor vrouwen in de kazerne. De focus zal straks meer zijn over de inkoop voor ‘alles voor het toilet’ en een keuze maken uit verschillende type wastafels.

Alleen hoe kijkt men bij dé belangenorganisatie voor de regenbooggemeenschap het COC tegen bijvoorbeeld toilettenindelingen? Als je kijkt naar de rainbowvote indeling* dan zie je dat het COC genderneutrale toiletten betitelt als ‘’++’, oftewel als meest inclusief. Dit sluit dus niet aan bij de aanpak van de brandweerkazernes. Voor mensen die zich identificeren als non-binair, transgender of transseksueel zijn gender neutrale toiletten vaak het fijnste. Deze gedachte ondersteund ook de TNN (Transgender Netwerk Nederland). Het is namelijk zo dat juist die mensen zoveel te maken hebben met oordelen van anderen. Zij zijn vaker slachtoffer van discriminatie/geweld dan de gemiddelde cis hetero Nederlander.

* De rainbowvote is een initiatief van het COC die mensen informeert over de lhbti+-standpunten in Nederland van partijen die deelnemen aan verkiezingen en over hun lhbti+-kandidaten.

Wat vindt men in Oldebroek zelf?

Als je kijkt naar de uitslag van de Provinciale verkiezingen afgelopen jaar (2023) dan zie je dat in Gelderland de BBB de grootste partij is. Deze partij geeft in de Rainbowvote ook aan dat zij voor genderneutrale toiletten zijn. Alleen brandbestrijding valt van oudsher onder gemeentebesturen. De uitvoering van de brandweerzorg is daarbij gegeven aan de veiligheidsregio’s. In de praktijk betekent dit dat bijvoorbeeld de locatie voor de brandweerkazerne door de burgemeester en wethouders is bedacht. Alleen dat de veiligheidsregio hier succesvol tegenin ging, aangezien dit te ver weg is om overal nog enigszins bereikbaar te kunnen zijn.

Hoe dan ook: als je kijkt naar de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen in Oldebroek (16 maart 2022) dan zie je dat de ChristenUnie hier de grootste partij is. De ChristenUnie heeft de partijstandpunten niet ingevuld in de Rainbowvote. Alleen algemeen bekend is dat met name in gelovige groeperingen er vaker een botsing is met LHBTI+-vriendelijkheid. Een keuze voor toiletten voor mannen en vrouwen, in plaats van bij nieuwbouw te kiezen voor genderneutrale toiletten, zou je dan kunnen zien als een keuze van de inwoners. Het kan ook zijn dat de vrouwen in Odebroek zich veiliger voelen met gescheiden man/vrouw toiletten in de brandweerkazerne.

Waar het om gaat

Het goede nieuws is en blijft dat Oldebroek straks een mooie nieuwe brandkazerne heeft die meer aan de wensen voldoet dan voorheen. Hiermee kan men zo goed mogelijk dit belangrijke werk voortzetten. Bij deze meteen een oproep: ben je overdag beschikbaar als medewerker voor de brandweerkazerne en voldoe je aan dit lijstje:

  • Ben je zowel geestelijk als fysiek in vorm?
  • Kun je tegen stress?
  • Ben je sportief,
  • Heb je doorzettingsvermogen?
  • Kun je improviseren?
  • Heb je verantwoordelijkheidsgevoel?
  • Ben je praktisch ingesteld?
  • Heb je een goede lichamelijke en geestelijke conditie?

Neem dan contact op voor een gesprek.

Tip voor werkgevers: vrouwvriendelijke werkomgeving

Als werkgever is het van cruciaal belang om een inclusieve en vrouwvriendelijke werkomgeving te creëren. Dit is niet alleen een morele verplichting, maar het heeft ook tal van voordelen voor zowel de werknemers als het bedrijf zelf. In dit artikel zullen we enkele waardevolle tips bespreken die werkgevers kunnen helpen om hun werkomgeving vrouwvriendelijker te maken en zo een positieve invloed te hebben op de productiviteit en tevredenheid van hun team.

Een van de eerste stappen naar het creëren van een vrouwvriendelijke werkomgeving is het zorgen voor gelijke beloning en gelijke kansen voor zowel mannelijke als vrouwelijke werknemers. Dit omvat het elimineren van loonkloven en het waarborgen dat vrouwen dezelfde groeimogelijkheden hebben als mannen binnen het bedrijf.

Voor veel vrouwen is de balans tussen werk en privéleven een belangrijk aspect. Het aanbieden van flexibele werktijden en de mogelijkheid tot thuiswerken kan vrouwen helpen om werk en gezin beter te combineren. Het is essentieel om een bedrijfscultuur te bevorderen waarin diversiteit en inclusie worden omarmd. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat iedereen, ongeacht hun geslacht, zich gewaardeerd en gerespecteerd voelt op de werkplek.

Werkgevers kunnen ervoor zorgen dat ze voldoende ondersteuning bieden aan zwangere werknemers en ouders. Dit kan onder meer het aanbieden van betaald zwangerschapsverlof, kinderopvangfaciliteiten en flexibele werktijden omvatten. Het is van cruciaal belang om een zero tolerance-beleid te hebben als het gaat om discriminatie en pesten op de werkplek. Werknemers moeten zich veilig voelen om eventuele problemen te melden en er moeten passende maatregelen worden genomen om dergelijke gedragingen uit te roeien.

Het implementeren van diversiteitsinitiatieven kan bijdragen aan het aantrekken en behouden van getalenteerde vrouwelijke werknemers.

Ontwikkeling

Het bieden van opleidingsmogelijkheden voor alle werknemers, ongeacht hun geslacht, is van groot belang. Dit stelt vrouwen in staat om hun vaardigheden te ontwikkelen en te groeien binnen het bedrijf. Het opzetten van mentorprogramma’s binnen het bedrijf kan vrouwen helpen om hun carrière verder te ontwikkelen. Mentoren kunnen waardevolle begeleiding en advies bieden.

Open en transparante communicatie is essentieel. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat werknemers de mogelijkheid hebben om hun zorgen en suggesties te uiten en dat er naar hen wordt geluisterd. Het is belangrijk om te streven naar een evenwichtige vertegenwoordiging van vrouwen in leidinggevende posities binnen het bedrijf. Dit kan als inspiratie dienen voor andere vrouwelijke werknemers.

Het aanbieden van gezondheids- en welzijnsprogramma’s kan de algehele gezondheid en welzijn van werknemers bevorderen, inclusief moeders en zwangere vrouwen.

Regelmatige feedback en evaluaties kunnen werknemers helpen om te groeien en te verbeteren. Werkgevers moeten eerlijke en constructieve beoordelingen bieden. Het aanbieden van flexibele voordelen, zoals de mogelijkheid om vakantiedagen in te wisselen voor gezinsverlof, kan het leven van vrouwelijke werknemers gemakkelijker maken.

Het vieren van de prestaties van vrouwelijke werknemers en het erkennen van hun bijdragen is van groot belang voor het creëren van een positieve werkomgeving. Tot slot moeten werkgevers bereid zijn om voortdurend te evolueren en te leren van hun werknemers. Dit zal helpen om de werkomgeving voortdurend te verbeteren en aan te passen aan de behoeften van vrouwelijke werknemers.

Tip: zie werknemers vooral ook nog steeds individueel. De ene werknemer wordt heel blij van successen vieren een ander heeft er niet zoveel mee. Respecteer dat en sluit aan bij de ander.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie