
Je huis verduurzamen kan op veel manieren
30 juni 2023 om 00:00 PartnercontentVeel huiseigenaren liggen wakker van het idee dat ze hun huis moeten gaan verduurzamen. Berekeningen van rond de 30.000 tot 40.000 euro zijn niet ongebruikelijk. De overheid snapt gelukkig ook wel dat lang niet alle huizenbezitters dit soort bedragen kunnen opbrengen. Daarom zijn er verschillende mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de kosten.
Zonnepanelen leasen
Wil je ook wel zonnepanelen op je dak zodat je je eigen stroom kunt opwekken maar zie je op tegen de investering? Je kunt ze anno 2023 ook leasen. Dan betaal je een vast bedrag per maand en is de pijn van de investering een stuk minder groot. Zeker omdat je geen voorschot voor stroom meer hoeft te betalen of dit bedrag fors omlaag kan. Steeds meer bedrijven die zonnepanelen plaatsen bieden de leaseoptie aan zodat ze meer mensen blij kunnen maken met deze klimaatvriendelijke manier van stroom opwekken.
Alternatieven voor de centrale verwarming
De meeste huizen in Nederland hebben een cv installatie die op gas wordt gestookt. Van dat gas wille we af. Want het is de bedoeling om vanaf 2050 helemaal geen fossiele brandstoffen meer te gebruiken. Maar je wilt er natuurlijk wel lekker warm bij zitten als het in de winter koud is buiten. Dat kan. Je kunt infrarood panelen kopen waarmee je specifieke ruimtes of delen daarvan verwarmt. Een infrarood paneel is daarvoor zeer effectief. De warmte komt immers terecht op de plek waar je die op dat moment nodig hebt. Het paneel wordt aan de muur bevestigd. Het is dus geen draagbaar accessoire dat je ook even ergens anders kunt neerzetten. Daarvoor kun je eventueel wel een portable elektrische kachel gebruiken.
Isoleren met subsidie
Of je nu iemand inhuurt of zelf de accuboormachine ter hand wilt nemen: isoleren is altijd een goed idee. Je kunt dit deels ook prima zelf doen. Zo kun je isolerende platen tegen het dak installeren of tegen een buitenmuur. Dankzij het isolerende materiaal, meestal PIR, houden ze de warmte binnen en de kou buiten. Zo hoef je dus minder hard te stoken om het toch lekker warm te hebben in de winter. Niet stoken is geen verstandige keuze. Je loopt dan een groot risico dat je huis vochtig wordt. Dit kan dan weer schimmel veroorzaken en stankoverlast. Zorg in ieder geval altijd voor goede ventilatie. Zo voorkom je dat ziektekiemen zich in huis nestelen, waardoor je ook nog eens ziek wordt. Maar als het om isoleren gaat is er wel goed nieuws. Hiervoor kun je namelijk subsidie krijgen. De gemeente regelt dit en meer informatie is dan ook te vinden op de website van de gemeente waar je woont.
Gun jezelf meer wooncomfort
Je huis isoleren en verduurzamen doe je niet alleen omdat je energie wilt besparen. Al is dit wel een prettige bijkomstigheid. Je doet het ook om ervoor te zorgen dat je meer wooncomfort hebt. Als je thuiskomt in een huis waar het goed toeven is dan heeft dat vanzelfsprekend een positieve invloed op je gezondheid, zowel lichamelijk als psychisch. Het is ook goed om te weten dat je niet alles tegelijk hoeft te doen. Je kunt het verduurzamen van je woning prima over meerdere jaren uitsmeren. Doe wat op dat moment haalbaar is en stel uit waar je op dat moment de financiële middelen nog niet voor hebt. Het is nu ook weer niet zo dat je huis binnen nu en twee maanden aan energielabel A moet hebben. Als je van plan bent om binnen enkele jaren te verhuizen dan kun je er ook nog voor kiezen om de verduurzaming aan de volgende bewoner over te laten. In dat geval zal de verkoopprijs van de woning wel lager liggen.