Afbeelding
Foto door henry perks via Unsplash

Tips voor het schilderen van je buitenkozijnen

28 februari 2023 om 09:03 Partnercontent

Van plan om je houten buitenkozijnen te schilderen? Als doe-het-zelver hoef je deze klus niet over te laten aan een professionele schilder, maar het is logischerwijs wel van belang dat je dit op de juiste manier aanpakt. Daarom geven we je in deze blog een aantal handige tips voor het schilderen van je buitenkozijnen. Naast de aanpak geven we je ook advies over welke verf je het beste kunt gebruiken.

Houten buitenkozijnen schilderen: hoe pak je dit het beste aan?

Ga aan de slag met houten buitenkozijnen als de weersomstandigheden goed zijn. Schilder achter de zon aan en ga niet schilderen als het regent of als het te koud is. Sla de voorbereidende stappen niet over: ontvetten, schuren, stofvrij maken, eventueel zwakke plekken herstellen, drogen en het toepassen van een geschikte grondverf. Dit alles komt de hechting van de verf ten goede. Let hierbij op dat je een primer uitkiest die geschikt is voor houten ondergronden zoals kozijnen buiten.

Voor houten kozijnen buiten kun je het best kiezen voor een verf die geschikt is voor de omstandigheden buiten. Welke verf dat precies is, vertellen we je verderop in deze blog. Vergeet niet voor het verven alle oppervlakken af te plakken waar je geen verf op wilt krijgen. Ga je houten buitenkozijnen schilderen, dan begin je met de randen. Hierna verf je de rest van het kozijn. Je zult minimaal twee lagen verf aan moeten brengen. Ga je later onderhoud plegen aan het buitenkozijn, dan zul je maar één nieuwe laag hoeven aan te brengen.

Extra tip: zorg er ook voor dat je goed binnen de kozijnen schildert. Doe je dit niet, dan kunnen er plekken ontstaan waar vocht in het hout kan trekken. Op den duur zal dit leiden tot houtrot. Dat wil je uiteraard het liefst voorkomen.

Welke producten gebruik je om houten buitenkozijnen te schilderen?

Voor het schilderen van houten buitenkozijnen zoek je een product dat bestand is tegen de omstandigheden buiten. Hier krijgt de lak onder meer te maken met weersomstandigheden zoals neerslag en de Uv-straling van de zon. Je zoekt daarom een duurzame buitenlak die zijn kleur en glans behoudt, die bestand is tegen de elementen buiten en die je een professioneel eindresultaat oplevert. Je kunt hierbij het beste kiezen voor een hoogglanslak, aangezien er hierbij een kleinere kans is dat weer en wind de verflaag kunnen beschadigen.

In dat geval kom je al snel uit bij een Sikkens Rubbol XD High Gloss buitenlak. Het is niet voor niets dat professionele schilders vaak kiezen voor Sikkens verf. Sikkens Rubbol XD High Gloss is een zeer duurzame lak met een mooie hoogglans uitstraling. Dit product heeft een lange levensduur, met een gemiddelde duurzaamheid van tien jaar (mits juist voorbehandeld). Daarom is dit een goede keuze als je jouw houten buitenkozijnen gaat schilderen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie