Afbeelding
Photo by Annie Spratt on Unsplash

Hoe leer je je kinderen met geld om te gaan? 6 Tips voor ouders

Partnercontent

Ouders willen vaak het beste voor hun kinderen en dat geldt ook voor het leren omgaan met geld. Het is echter niet altijd even makkelijk om je kinderen dit te leren. Daarom hebben wij 6 tips voor ouders op een rijtje gezet, zodat zij hun kinderen kunnen helpen om op een verantwoorde manier met geld om te gaan.

1. Maak duidelijke afspraken over geld

Als ouder is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over geld met je kinderen. Bespreek bijvoorbeeld met ze wat zij mogen uitgeven en wat niet. Leg uit waarom sommige dingen duurder zijn dan andere en hoe je geld kunt besparen.

2. Laat je kinderen mee- beslissen over uitgaven

Geef je kinderen de kans om mee te beslissen over uitgaven. Dit kan bijvoorbeeld door ze te laten helpen bij het boodschappen doen of door ze te laten kiezen welke activiteit ze willen doen in hun vrije tijd. Hierdoor leren ze om keuzes te maken en kunnen ze ervaren dat sommige dingen duurder zijn dan dat ze misschien hadden verwacht.

3. Stel een wekelijkse/maandelijkse budget in

Samen met je kinderen kun je een wekelijks of maandelijks budget instellen. Bepaal samen hoeveel geld ze kunnen uitgeven en geef ze hierna een vast bedrag. Zo leren ze om met een beperkt budget om te gaan en kunnen ze leren om te sparen voor iets dat ze echt willen.

4. Laat je kinderen werken voor geld

Als je kinderen wat ouder worden, kun je ze laten werken voor geld. Dit hoeft niet per se in een baan, maar kan bijvoorbeeld ook door ze te laten helpen in huis of in de tuin. Op deze manier leren ze dat geld niet vanzelf komt en dat je ervoor moet werken. Zijn de kinderen wel op een leeftijd dat ze een paar uurtjes mogen werken, dan kunnen ze altijd aan de slag als vakkenvuller in de supermarkt, of als bezorger van folders en kranten.

5. Laat kinderen zien hoe je moet investeren

Geef je kinderen de kans om te leren hoe je geld kunt investeren. Dit kan bijvoorbeeld door ze te laten helpen bij het kopen en verkopen van aandelen of door ze te laten mee- beslissen over beleggingen. Op deze manier leren ze dat geld niet alleen maar uitgegeven kan worden, maar dat je er ook slim mee kunt omgaan. Investeren in crypto’s is wellicht een goede om mee te beginnen. Leer je kinderen over hoe de blockchain werkt en over de verschillende munten zoals avalanche en tron trx.

6. Maak gebruik van digitale hulpmiddelen

Er zijn tegenwoordig allerlei digitale hulpmiddelen die je kunt gebruiken om je kinderen te helpen bij het leren omgaan met geld. Zo zijn er apps die ze kunnen downloaden waarmee ze hun uitgaven kunnen bijhouden of waarmee ze leren hoe ze geld kunnen besparen. Ook zijn er online programma’s waar ze spelenderwijs leren hoe ze met geld moeten omgaan. Daarnaast is er natuurlijk ook nog het internetbankieren. Laat je kinderen zien hoe je geld overmaakt naar een andere rekening of hoe je een betaalopdracht in kan stellen. Zo leren ze op een veilige manier hoe ze met geld kunnen omgaan.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Aanmelden voor Kunstroute Noordwest Veluwe 2023 19 uur geleden
Afbeelding
Volop werkzaamheden bij Gelderse Sluis in Noordeinde gisteren
Afbeelding
Mannengroep HENOCH al wandelend in gesprek: 'Er ontstaan zelfs vriendschappen' 8 feb, 08:02
Afbeelding
Baby van de week: James 7 feb, 15:46
Afbeelding
Training van Centrum Jeugd en Gezin: 'Alles is anders voor kinderen' 7 feb, 15:02
Afbeelding
Uw grijze afvalcontainer minder vaak aan de weg? 7 feb, 11:26
Afbeelding
Leerlingen bakken en verkopen taarten voor Stichting Nikai 4 Life 7 feb, 09:10