Steek je kop niet in het zand als het om roken gaat.
Steek je kop niet in het zand als het om roken gaat. Su-san Liem

Huisarts aan het woord: Stoppen met roken

Overig

In deze rubriek bespreekt huisarts Fanne Bijnen van Huisartsenpraktijk Veldweg in Wezep een medisch onderwerp.

Ik was een jaar of 15 en ik kreeg ‘rook-les’ van een vriendin. Onder het motto van de hond uitlaten, ging ze mij laten zien hoe stoer het was om te roken. Bij mij is het gelukkig daarbij gebleven, ik was namelijk als de dood dat mijn ouders erachter zouden komen; ik vond het bij nader inzien toch niet zo heel stoer, en daarbij….vond ik het ook echt heel vies.

Ik hoef geen roker te vertellen waarom het zo ongezond is. Als het niet al tig keer door je (huis)arts is gezegd, wordt je door de opdruk van elk pakje wat je koopt ermee geconfronteerd. Dus ik zal niet de zoveelste huisarts zijn die je dit vertelt. Maar wel de huisarts die je vraagt waarom je dan toch rookt. Iedereen die er een ongezonde gewoonte op nahoudt, of het nou roken, teveel alcohol drinken of ongezond eten is, zal herkennen dat er twee stemmetjes zijn. Het ene stemmetje dat zegt: het is ongezond, ik moet dit eigenlijk niet doen. En het andere stemmetje dat zegt: ja maar het is zo gezellig, ik word er rustig van of ik kan me beter concentreren als ik rook. Bedenk voor jezelf wat jouw tweede stemmetje is. Wat is voor jou de reden om te roken? En…klopt die gedachte ook? Ben je echt gezelliger als je rookt? Zijn niet rokende mensen op dat feestje zoveel ongezelliger? Word je er rustiger van? Of ben je met elke sigaret je onthoudingsverschijnselen (die zich uiten in onrust) aan het onderdrukken?

Het menselijk brein is heel slim en kan gedachten zo verdraaien dat je jezelf ( meestal onbewust) voor de gek kan houden. Wat zijn jouw gedachtenkronkels?

Het lastige is ook dat het ongezonde gedrag van nu vaak pas problemen geeft in de toekomst. Dat maakt het moeilijker om er nu iets aan te doen. Maar bedenk eens hoe je zou willen dat jouw toekomstige zelf eruit zou zien. Past je gedrag van nu bij het beeld wat je van jezelf hebt in de toekomst?

Ik heb makkelijk praten, want ik ben nooit gaan roken. Mijn vriendin heeft jarenlang gerookt, maar het is haar gelukt om uiteindelijk te stoppen. Zoek dat kleine beetje motivatie om te stoppen, dat ergens diep van binnen verstopt zit, schrijf het op een briefje, samen met je toekomstbeeld. 

En als je dan zover bent: doe alles wat met roken te maken heeft de deur uit, betrek iedereen in je omgeving bij je stopplan, en schroom niet om hulp te vragen. Dan gaat het jou ook lukken.

‘Betrek iedereen
in je omgeving bij
je stopplan’

advertentie
advertentie
Afbeelding
Spaar bij Coop Vlaar Oldebroek voor koffie-, thee- en taartservies 3 uur geleden
Afbeelding
Zilveren Schoenen: ook in categorie Topscorers is spanning terug 6 uur geleden
Afbeelding
Detaillisten profiteren van decembermaand 8 uur geleden
Afbeelding
Burgercomité en Sint Nicolaasgilden bundelen de krachten 11 uur geleden
Afbeelding
Eerste trekking Decemberactie Oldebroek levert veel winnaars op 12 uur geleden
Afbeelding
Jan Slagboom uitgeroepen tot Gelderse boerenlandvogelvrijwilliger 2022 14 uur geleden
Afbeelding
SchuldHulpMaatje denkt mee om schulden te voorkomen 14 uur geleden