Afbeelding
Janneke van Boven

Open Monumentendag in Boerderijmuseum

3 september 2022 om 08:11 Overig

Duurzaamheid is dit jaar het thema voor de landelijke Open Monumentendag. Veel monumenten zijn op 10 en 11 september (gratis) open voor het publiek. Het Boerderijmuseum in Oldebroek is gevestigd in een rijksmonument en opent alleen op de genoemde zaterdag haar deuren voor dit evenement. Het museum houdt die dag een groot aantal activiteiten.

Cor Sellis

Vroeger was het vanzelfsprekend om duurzaam met voedsel en spullen om te gaan. Zo werden producten uit de tuin geweckt om later te worden genuttigd. Immers de diepvrieskist moest nog worden uitgevonden. Om aardappelen tegen de vorst te beschermen werden deze ingekuild. Stro zorgde er ook voor dat de aardappelen niet door de vorst werden aangetast. Op een perceeltje is te zien hoe dit inkuilen ging. Verder laat de Imkersvereniging zien hoe het honing slingeren gaat.  

Tijdens de twee klederdrachtshows, om 11.00 en om 13.00 uur, wordt uitleg gegeven over de verschillende Veluwse drachten. Er werd onderscheid gemaakt tussen werkkleding en kerkkleding (de zondagse dracht). Verder is het repareren, breien, stoppen, verstellen en vermaken van kleding te zien. Mooie voorbeelden van duurzaamheid.

Op een platte wagen worden spullen, waarvan het Boerderijmuseum meerdere exemplaren in haar bezit heeft, per opbod verkocht. Want vroeger was weggooien er niet bij en er waren nog geen kringloopwinkels. Als kers op de taart worden er antieke sieraden geveild. Voor deze sieraden is wel een minimum bod vastgesteld, maar dat maakt de belangstelling niet minder groot. De erfhuizen worden gehouden om 12.00 en om 15.00 uur. Ook is er een fietsroute langs de vele monumenten in de omgeving samengesteld. Deze route wordt gratis beschikbaar gesteld. Daarnaast kent het Boerderijmuseum wandel- en fietsroutes, waarbij de deelnemers een knapzak meekrijgen met een lunch. Deze lunch kan genuttigd worden bij of in het Boerderijmuseum of tijdens de route. Deze wandel- en fietsroutes met lunch zijn te bestellen op boerderijmuseum.nl.

De jaarlijkse landgeitenkeuring tijdens de Open Monumentendag is een mooie gelegenheid om de landgeit te bewonderen. Dit oude geitenras mag het predicaat van levend monument voeren en hoort thuis op de Open Monumentendag. Dit jaar wordt voor het eerst de “Gouden Greep” uitgereikt aan de eigenaar van de oudste, mooiste en daardoor duurzaamste geit.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie