Onze bezorger Matthan van Gaalen wil graag naar de World Scout Jamboree 2023 in Zuid-Korea.
Onze bezorger Matthan van Gaalen wil graag naar de World Scout Jamboree 2023 in Zuid-Korea. PR

Bezorger Matthan van Gaalen is een topper: hij spaart oud ijzer voor Zuid-Korea

22 augustus 2022 om 13:32 Overig

WEZEP De meeste jongeren willen graag een zakcentje bijverdienen. Spaardoel: af en toe met vrienden een patatje kunnen eten bij de snackbar, duurdere kleding of een nieuwe telefoon. Ook Matthan van Gaalen uit Wezep zocht een bijbaantje. Hij bezorgt alweer ruim een jaar in Wezep de Huis-aan-Huis Oldebroek en bijbehorende folders. Zijn drijfveer is wel iets anders dan die van de gemiddelde jongere: mee kunnen met de World Scout Jamboree 2023 in Zuid-Korea.

,,Al sinds mijn 8e jaar ben ik lid van de scouting”, vertelt de nu 14-jarige Matthan enthousiast. ,,Met mijn scoutinggroep (Trijsberg Hattem, red.) doen we hele gave dingen. Vorige week nog heb ik tijdens ons zomerkamp in de open lucht in het bos geslapen.”

Ook heeft Matthan al de nodige hiking-tochten gelopen; door weer en wind met bepakking op je rug met een kompas een route lopen en maar zien of je op de juiste bestemming aankomt. Maar nu kwam er een kans van een heel ander kaliber voorbij: meegaan met de World Scout Jamboree in Zuid-Korea.

Matthan: ,,De World Scout Jamboree is een evenement voor ongeveer 50.000 scouts tussen de 14 en 18 jaar van over de hele wereld. Wat dit evenement zo bijzonder maakt is dat dit één keer in de vier jaar in steeds een ander land wordt gehouden. Je hebt maar één keer in je leven de kans om als scout mee te gaan naar de Jamboree. Voor mij is die kans volgend jaar, zomervakantie 2023, in Zuid-Korea.”

Toen Matthan hoorde van de reis naar Zuid-Korea, heeft hij direct een krantenwijk genomen om de reis bij elkaar te sparen. Maar daarmee verdient hij niet genoeg om de reis te kunnen betalen. Matthan probeert het geld daarom daarnaast ook bij elkaar te krijgen door het doen van klusjes en het verzamelen van lege flessen en oud ijzer. Matthan: ,,De reis kost zo’n 4.500 euro, dat is een bizar hoog bedrag.”

De scoutinggedachte is dat je goed bent voor de natuur maar ook voor de medemens. Scoutinggroepen zijn er in nagenoeg alle landen ter wereld. Om de World Scout Jamboree ook voor kinderen uit armere landen betaalbaar te houden, is de reis voor scouts uit rijkere landen zoals Nederland veel duurder dan voor een scout uit bijvoorbeeld Afrika of Bangladesh. ,,Eigenlijk betaal ik een stukje mee voor een scout uit een arm land”, legt Matthan uit. Dat is wel net zo eerlijk, maar het betekent tegelijkertijd voor 14-jarigen een enorme opgave om zo’n torenhoog bedrag bij elkaar te verdienen.

Dit vraagt veel creativiteit van de kinderen; de een gaat op zaterdagen auto’s wassen, de ander bakt alle weekenden taarten om te verkopen en Matthan spaart oud ijzer en andere metalen. Daarbij kun je denken aan ijzer, aluminium, koper, zink, messing, lood en staal. Die metalen zitten in ontzettend veel spullen. Matthan somt op: ,,Boilers, radiatoren, wasmachines, wasdrogers, vaatwassers, ovens, fietsen, cv-ketels, geisers, RVS-aanrechtbladen, accu’s, gasfornuizen, kachels, fietsen en nog veel meer.”

Gelukkig krijgt Matthan hulp van zijn ouders, die met de aanhanger helpen om de grote en zware spullen bij de mensen op te halen.

Matthan heeft al heel wat oud ijzer bij familie, buren en kennissen opgehaald. Het meest bijzondere dat Matthan tot zover in handen heeft gehad: het chassis van een oude Opel Kadett. De buurman van zijn opa had die auto volledig gestript om hem weer vanaf de basis op te bouwen, maar hij kwam er maar niet aan toe om aan die klus te beginnen. Matthan mocht het chassis hebben op voorwaarde dat die uit de kelder getild werd. Het frame was erg zwaar, maar met wat sterke mannen erbij lag er even later toch een paar honderd kilo ijzer in de aanhanger. ,,Hoe zwaarder hoe beter”, lacht Matthan.

Mocht u oud ijzer voor Matthan hebben, dan komt hij het graag bij u ophalen! U mag Matthan dan wel een berichtje sturen op 06 24566149. Zo helpt u Matthan de reis van zijn dromen te kunnen maken en bent u gelijk van uw oude ijzer af. Op naar Zuid-Korea!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie