Afbeelding
ANP

Let op zakkenrollers: bendes maken de regio onveilig

Overig

OLDEBROEK Veel mensen gaan weer steeds vaker op stap en daarbij zakkenrollers ook. In onder meer winkelstraten en ook op grote ne kleinere festivals is het oppassen geblazen. 

,,Bendes gaan met een evenementenkalender festivals in heel Europa af om zakken te rollen”, aldus René Middag. Hij is bij de politie landelijk projectleider Mobiel Banditisme, een vorm van internationaal georganiseerde criminaliteit. Het gaat hierbij om rondtrekkende bendes die delicten plegen zoals zakkenrollerij, auto- en winkeldiefstal. ,,Van het aantal verdachten dat voor mobiel banditisme wordt aangehouden komt negentig tot bijna honderd procent uit internationale bendes.” 

Zakkenrollers gaan op festivals als een geoliede machine te werk en stelen graag smartphones. ,,Je hebt spotters en stelers. De spotters kijken naar welke buit makkelijk te roven is, seinen dit door naar de stelers die bijvoorbeeld mensen aanstoten tijdens het dansen en zo vaak telefoons wegnemen.” Vervolgens wordt de buit over de afrastering van een festival heen gegooid. ,,Daar worden de telefoons snel weggebracht en met honderden tegelijk elders verzameld. Een dag later is je telefoon ergens anders op de wereld.”

Toename zakkenrollerij Volgens de politie hebben de coronamaatregelen, zoals de anderhalve meter afstand en afname in drukte, de afgelopen jaren een groot effect gehad op het aantal gevallen van zakkenrollerij. ,,Met de coronamaatregelen viel er weinig te zakkenrollen. Maar we beginnen nu weer steeds meer pieken te zien, die voornamelijk door evenementen veroorzaakt worden.” Van januari tot en met mei noteerde de politie in totaal bijna 3.700 gevallen van zakkenrollerij. In dezelfde tijd vorig jaar waren dat er iets meer dan 1.600. Dat komt neer op een stijging van 130 procent, blijkt uit een analyse van politiecijfers door ANP. Wel ligt het aantal diefstallen nog altijd lager dan in 2019, het laatste jaar voor de corona-crisis.

advertentie
advertentie
>
Afbeelding
Een eeuw Hervormd Elim in ‘t Harde: ‘Altijd al een hechte dorpsgemeenschap’ 1 minuut geleden
Afbeelding
Woningbouw in Elburg: gemeenteraad geeft college steuntje in de rug 16 uur geleden
Afbeelding
‘Kleuren van de ziel- verrast door de Joodse mystiek’ 19 uur geleden
Afbeelding
Zilveren Schoenen: ‘t Harde schiet uit z’n slof 20 uur geleden
Afbeelding
Huisarts aan het woord: Stoppen met roken 22 uur geleden
Afbeelding
‘Kunst is mijn wereld’ 22 uur geleden
Afbeelding
Run for the Message gaat voor 9e editie 22 uur geleden