Voorzitter Henk de Groot en zijn team vinden altijd een oplossing.
Voorzitter Henk de Groot en zijn team vinden altijd een oplossing. Dick van der Veen

Voedselbank steunt Oekraïne, maar ‘extra hulp levert tekorten op’

4 augustus 2022 om 07:40 Overig

ELBURG/OLDEBROEK Wanneer veel Voedselbanken in ons land zich geen raad weten als er door omstandigheden een buitensporig beroep op hen wordt gedaan, is het voor Elburg/Oldebroek een sein om er extra hard tegenaan te gaan.

Dick van der Veen

En steeds slaagt ze er in om extreme druk het hoofd te bieden. Zelfs in de afgelopen zes maanden lukte het om iedereen een pakket te bezorgen, Een niet geringe prestatie. ,,De toename was meer dan vijftig procent van het aantal klanten dat bij ons stond ingeschreven”, licht voorzitter Henk de Groot toe. Het zal duidelijk zijn dat de toename werd veroorzaakt door de komst van tientallen Oekraïense gezinnen. Henk: ,,We hebben hen allemaal kunnen voorzien van overvol gevulde voedselpakketten. Bij aankomst in één van onze gemeenten hebben we hen direct een basispakket gebracht. Omdat de gezinnen geen vervoer hadden hebben we de spullen bij hen thuis bezorgd.”


Hoe kregen jullie dat voor elkaar? ,,Het was inderdaad teveel om het in ons reguliere systeem op te nemen. Daarom hebben we de woensdag extra bij de bezorging betrokken. Inmiddels ontvangen de meeste gezinnen leefgeld van de gemeente in de situaties waarin ze zelf geen inkomen hebben. Op zondagmiddagen hebben we hen na de kerkdienst koeken verstrekt bij de koffie plus frisdranken en snoep voor de kinderen.” Een geste die zeer werd gewaardeerd zo blijkt uit diverse reacties. Wat was de voornaamste reden voor nieuwe klanten om zich bij de Voedselbank te melden? Henk: ,,Die kwamen vooral omdat hun energienota aanmerkelijk werd verhoogd, soms met liefs 190 euro per maand. Na afloop van een contractperiode kon men niet voor een nieuwe termijn afsluiten en is men nu veroordeeld om het variabele tarief te betalen, Je kunt je voorstellen hoe hard dat aankomt bij mensen met een minimum inkomen.”


Hoe slagen jullie er in om bij zo’n extreme toename van klanten toch voor iedereen een pakket samen te stellen? Henk de Groot: ,,Ook in de periode dat we de Oekraïense gezinnen van een voedselpakket hebben voorzien hadden we voldoende groeten, fruit en droge kruidenierswaren. Het was voor ons echt geen probleem. Daarin hebben we geleerd om te sturen.” Waarbij De Groot niet aanhaalt dat de Voedselbank Elburg/Oldebroek een grote gunfactor ontmoette en er bedrijven en particulieren zijn die overal goederen massaal lostrekken. Maar hoe dek je dat allemaal financieel? ,,Daar roer je wel wat aan. De inkomsten lopen wel wat achter. Het is te verklaren doordat er op dit moment zoveel andere noden in de wereld zijn. Over de eerste zes maanden van dit jaar hebben we een negatief resultaat va 8.658 euro. Hopelijk verloopt het tweede half jaar wat positiever.”

Zo niet, dan zullen de gemeentebesturen naar men mag aannemen een handje toesteken. De Groot laat de extra inspanning van de vrijwilligers onvermeld. Die zetten in zulke situaties uit zichzelf een tandje bij zonder dat daar om hoeft te worden gevraagd. Hard nodig in een tijd waarin steeds meer mensen op de steun van de Voedselbank en andere hulpinstanties zijn aangewezen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie