De finish met een lach op het gezicht. Dries beleefde een heerlijke Tour de France.
De finish met een lach op het gezicht. Dries beleefde een heerlijke Tour de France. Dick van der Veen

Na Giro en Vuelta nu grootste buit: Tourzege is ook een beetje van Dries Bos

Overig

OLDEBROEK Geen wielrenner, hoe sterk ook, kan het stellen zonder hulp van zijn team. Niet alleen de ploeggenoten, maar het hele team om hem heen. Dries Bos uit Oldebroek maakt deel uit van de gouden Jumbo Visma-formatie die recent met de overwinning van Jonas Vingegaard in de Tour de France de kroon op het werk zette. ,,Het is natuurlijk voor negenennegentig procent de prestatie van de renners zelf. Maar vooruit, ik vind het een eer om als soigneur een stukje te zijn van de puzzel die het geheel vormt.”

Dat zegt Dries Bos. De bescheiden Oldebroeker ervaart het succes als een hoogtepunt. Eerder maakte hij deel uit van een team dat via Denis Mentsjov en Primoz Roglic de Vuelta en Giro binnen sleepte. Ook was hij als soigneur in dienst van Oranje aanwezig op de Spelen in Brazilië, waar Tom Dumoulin zilver won op de tijdrit.

STERKER De Tourwinst komt dus niet geheel als een verrassing. ,,Onze formatie was sterker dan die van het jaar ervoor. Vingegaard bewees in de Dauphiné Libéré, de meerdaagse wedstrijd voorafgaand aan de Tour, dat hij deze ook had kunnen winnen. We hadden dus twee ijzers in het vuur. Een gezond spanningsveld overigens. Dat was allemaal goed doorgesproken. Het had zich in de bergen vanzelf uitgewezen wie de meeste kansen had om Tadel Pogacar het vuur na aan de schenen te leggen.

Door de herhaalde pech van Roglic loste het zich vanzelf op. Natuurlijk bleef het afwachten, door het uitvallen van Stefan Kruiswijk, maar ook door de ongewisheid over corona, dat als een zwaard van Damocles boven de cours hing. Tot op het laatst toe was het spannend. Onze renners vormen een sterke eenheid, een ploeg die volledig achter een gezamenlijk plan staat en voor elkaar door het vuur gaat. Toen Kruiswijk en Roglic wegvielen bleef iedereen er in geloven. Zoiets als een voetbalploeg met een man minder die boven zichzelf uitstijgt. Mentaal ijzersterk. En heb je gezien hoe Jonas in de voorlaatste bocht van de tijdrit nog een zwieper maakte?

Hij zal onderuit gaan en tegen een muur vliegen. Gelukkig had hij nog een ruime marge….Jumbo heeft renners én personeel dagelijks laten testen naast de drie onderzoeken door de Tour organisatie. Na afloop van een etappe staan zes fauteuils klaar voor de winnaars van diverse klassementen. Wij hielden onze mannen daar vandaan, om besmetting te voorkomen. We plaatsten stoelen buiten of in de ruimte die nog vrij was voordat de media interviews online er plaatsvonden. Vorig jaar kwam de besmetting vaak uit het personeel; nu liepen de renners die op in contact met andere coureurs.”

Jij bent als verzorger de eerste die na een etappe met een renner te maken krijgt ,,Dat klopt. We staan klaar met een volledig kledingpakket. Ze vliegen ons als het ware in de armen. Ja, de pure emotie die dan vrijkomt, is iets tussen de renner en ons. Die verschilt per renner. Vingegaard maak je niet gauw het hoofd op hol. Maar bij de ploegenpresentatie in Denemarken moest hij toch ook een traantje weg pinken. En wat denk je dat het losmaakt als je drie weken later als winnaar in je land terugkomt? Als een vol stadion jouw naam scandeert? Koude rillingen!”


Jullie maken lange dagen ,,We zijn 12 tot 14 uur in touw. Maaltijden tegen tien uur ’s avonds met het complete personeel. De renners krijgen na aankomst in het hotel een massage en gaan zo snel mogelijk daarna aan tafel. Ze eten weliswaar hetzelfde, maar de hoeveelheden zijn op de persoon afgestemd. Het is allemaal geprognosticeerd. Het diner en het ontbijt zijn afgestemd op de etappe die volgt. Wij beginnen de dag met een ontbijt om zeven uur. Je doet overdag diverse dingen, zorgt in ieder geval dat je op tijd aan de streep staat.

Bij een sprintetappe moet je veel verder weg staan dan bij een aankomst bergop. In al die drukte is het een kwestie van de juiste positie innemen. We plaatsen de rollers voor onze mannen bij de finish compleet met koelvesten en ventilatoren. Daarna pas volgt het omkleden.”


Ook het personeel is onderdeel van dat hechte blok? ,,Ja, dat was op de foto van de huldiging op ons kantoor in Den Bosch in één beeld gevangen. Wout van Aert en Jonas Vingegaard, geel en groen, met daaronder alle medewerkers. Voor mij volgen nu onder meer nog de drie Nederlandse etappes van de Ronde van Spanje, de Ronde van Duitsland en wat Belgische klassiekers. Geen WK dit keer. Parijs-Tours is de afsluitende grote wedstrijd. In de maanden erna wat bijscholing en reparaties. We sluiten af met een gezamenlijke feestavond. Het begint in december weer met het trainingskamp.”


Het gezin is op dit leven ingespeeld? Voordat Dries daar iets van kan zeggen gooit echtgenote Henriëtte tijdens het intappen van een nieuw bakkie er wat woorden tussen. Beide hebben een sportieve achtergrond met fietsen en schaatsen als voornaamste activiteiten. ,,Dries, ik en de kinderen hebben allemaal iets van: we gaan ervoor. Dries z’n moeder, ze is 87, stelt haar dagen op de Tour af. Toen de kinderen klein waren belden we wat vaker, liet ik ze om beurten met papa een gesprekje voeren. Nu houden we het bij wat kortere contacten Alleen als er iets wezenlijks is geef ik dat door.”

Dries: ,,Ik ben niet zo’n beller. Het gaat tussen de bezigheden door. Ik moet vaak kort zijn als we net in een tunnel rijden, of als ik met een klusje bezig ben. Dan gaat de Tour even voor alles. Ze zeggen dat ze aan mijn gezicht op tv kunnen zien hoe de vlag er voor staat.”

REBELS ,,Hij zit nu vast in zoiets als een zigeunerbestaan”, zegt Henriëtte. ,,Ik moet er niet aan denken hem in die sfeer thuis te hebben. Na de Tour weet hij de eerste dag met zichzelf geen raad, is rebels. Maar wanneer hij dan weer wat om handen heeft ebt dat gauw weg. Die bevlogenheid van hem zal altijd blijven. Als hij thuis is met een wedstrijd en het ontwikkelt zich anders dan hij wil, dan moeten de kinderen en ik uit de buurt blijven….”

Het zijn plaagstootjes in een gezin waar het sportieve vuur er vanaf spat. Het interview staat eigenlijk een paar dagen er samen met de camper er op uit in de weg. Als het om praten over hun passie gaat maken Henriëtte en Dries daar geen probleem van. Ze zaten ooit samen aan de radio gekluisterd als ondergetekende daar zijn verhaal mocht doen. Je spreekt een gezamenlijke taal. Dit soort interviews geven een wederzijdse flow. Op het moment dat de krant uitkomt, crossen ze met de camper ergens in de buurt van Bremen en Hamburg. Met de fiets aan boord. Ja, wat dacht je!

Dick van der Veen

advertentie
advertentie
>
Afbeelding
Een eeuw Hervormd Elim in ‘t Harde: ‘Altijd al een hechte dorpsgemeenschap’ 1 uur geleden
Afbeelding
Woningbouw in Elburg: gemeenteraad geeft college steuntje in de rug 18 uur geleden
Afbeelding
‘Kleuren van de ziel- verrast door de Joodse mystiek’ 21 uur geleden
Afbeelding
Zilveren Schoenen: ‘t Harde schiet uit z’n slof 22 uur geleden
Afbeelding
Huisarts aan het woord: Stoppen met roken 23 uur geleden
Afbeelding
‘Kunst is mijn wereld’ 23 uur geleden
Afbeelding
Run for the Message gaat voor 9e editie 23 uur geleden