Afbeelding
Pixabay

Provincie Gelderland wil 100.000 nieuwe woningen in 2030

Nieuwbouw

Provincie Gelderland wil tot en met 2030 minimaal 100.000 woningen bijbouwen, waarvan 60.000 betaalbare huur- of koopwoningen. Samen met de gemeenten doen zij dit woonaanbod aan minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Dit is meer dan 10 procent van de landelijke woningbouwopgave van 900.000 woningen tot 2030.

Gedeputeerde Peter Kerris: “De woningnood is hoog. Samen met gemeenten en woningbouwcorporaties willen we de woningbouw in Gelderland versnellen. Tot 2030 moeten er ruim 100.000 woningen worden bijgebouwd. Hiermee geven we starters en doorstromers in Gelderland weer een kans op een betaalbare woning.”

Om de wooncrisis het hoofd te bieden heeft minister de Jonge de Nationale Woon- en Bouwagenda opgesteld. De minister heeft de provincies gevraagd een woonaanbod te doen van het aantal woningen dat er t/m 2030 kunnen worden gebouwd. Provincie Gelderland verwacht dat er 100.000 huizen kunnen worden bijgebouwd, waarvan 60.000 betaalbare koop- en huurwoningen. Op de Noord-Veluwe zijn dit 11.000 woningen. 

Voor de bouw van 100.000 woningen is steun van de rijksoverheid nodig. Het gaat om investeringen in bereikbaarheid, waaronder de verbreding van de Rijnbrug tussen Rhenen en Kesteren en de Regio-Express, de maatschappelijke bouwkosten (onrendabele toppen) en de inzet van extra ambtenaren voor het versnellen van bouwplannen en vergunningen. Er is ook meer stikstofruimte nodig voor woningbouw, omdat bijna de helft van alle stikstofgevoelige natuur in Gelderland ligt.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Spaar bij Coop Vlaar Oldebroek voor koffie-, thee- en taartservies 4 uur geleden
Afbeelding
Zilveren Schoenen: ook in categorie Topscorers is spanning terug 7 uur geleden
Afbeelding
Detaillisten profiteren van decembermaand 9 uur geleden
Afbeelding
Burgercomité en Sint Nicolaasgilden bundelen de krachten 12 uur geleden
Afbeelding
Eerste trekking Decemberactie Oldebroek levert veel winnaars op 13 uur geleden
Afbeelding
Jan Slagboom uitgeroepen tot Gelderse boerenlandvogelvrijwilliger 2022 14 uur geleden
Afbeelding
SchuldHulpMaatje denkt mee om schulden te voorkomen 15 uur geleden