Crazy Accordeons in actie. Foto: Dennis Daamen
Crazy Accordeons in actie. Foto: Dennis Daamen

Crazy Accordeons steelt show in binnen- én buitenland: ‘Heel bijzonder wat ons allemaal overkomt’

18 november 2023 om 06:05 Muziek

Ze is geboren en getogen in Wezep, maar woont tegenwoordig in ‘t Harde en werkt als thuiskapster. Monique van Beek (58) speelt accordeon en samen met Marco Riedijk uit Groningen vormt ze Crazy Accordeons. Het duo speelt onder andere in feesttenten in alle windstreken van ons land waar soms 8.000 liefhebbers aanwezig zijn. Daarnaast treden ze op in landen als België en Oostenrijk. En dan vergeten we bijna te vermelden dat het tweetal muziek inspeelt van artiesten als Sieneke en Jannes. “Hoogtepunt van deze uit de hand gelopen hobby is misschien wel ons optreden, vorig jaar, op Via Gladiola tijdens de Nijmeegse Vierdaagse.

Barry Wensink

Monique van Beek komt uit een muzikale familie. Zo speelde haar vader accordeon, orgel en mondharmonica. “Op jonge leeftijd kreeg ik al een accordeon in handen gedrukt of zat ik achter het orgel. Ook speelde ik tijdens het kerstfeest op school op mijn accordeon. Daarnaast was ik altijd aan het zingen.” Vanaf haar achtste volgde Monique orgelles en op haar 22e begon ze met keyboard spelen en zingen. “Later begeleidde ik een koor in Elburg en in Epe met de accordeon. Ik was de enige accordeonist.” Het leverde haar een optreden in het tv-programma van Harm Edens op. 

Ongeveer zeven jaar geleden kwam Monique van Beek in contact met Marco Riedijk. Hij is entertainer met een passie voor toetsen en hij is dj. “We gingen samen optreden tijdens feesten en partijen onder de naam Party Accordeon Duo M&M. We kwamen in contact met studiobaas Emile Hartkamp die ook werkt met onder andere Frans Bauer, Marianne Weber en Jannes. Hij bedacht de naam Crazy Accordeons.” 

Sindsdien loopt het (helemaal) als een trein. “En dat is best bijzonder, want vroeger werd je nog net niet voor gek aangekeken als je accordeon speelde, maar populair was het niet. Tegenwoordig worden we overal voor gevraagd, hoewel we er niet van kunnen leven hoor. Weet je, er zijn niet heel veel mensen die accordeon spelen en al helemaal niet als het om populaire muziek gaat.” 

Of het nu gaat om optreden in het buitenland, in een feesttent, kerstmarkt of tijdens een beurs; het tweetal draait er de hand niet voor om. Gekleed in glitter en glamour of juist in Tiroler kleding: het komt allemaal voor. Bijzonder is ook de aanwezigheid tijdens uitvaarten. “Daar ben ik nog altijd erg zenuwachtig voor, maar zo af en toe worden we daar ook voor gevraagd om te spelen. Het levert me altijd kippenvel op.”

We noemden al het optreden tijdens de afsluiting van de Vierdaagse in Nijmegen. “Zó bijzonder vind ik dat. Dan zijn er zoveel artiesten in Nederland en dan vragen ze ons.” Monique van Beek kan het ook zelf niet allemaal bevatten. Of die keer dat ze op verzoek van een fan uit Groenlo naar zijn huis kwamen. “Dat doen we normaal gesproken niet snel, maar dit zou echt bijzonder zijn. Had hij onze afbeeldingen op zijn been laten tatoeëren. Dat geloof je toch niet!” 


Een fan heeft een tatoeage laten zetten.

Zo werden de accordeonisten erop gewezen dat hun afbeelding groot geschilderd is, tussen tal van andere artiesten, in een pannenkoekenhuis in Haarlem. “Wij meteen de volgende dag erheen om pannenkoeken te eten.” En zo kunnen we nog wel even doorgaan met het opsommen van bijzondere gebeurtenissen. Afgelopen maart bijvoorbeeld, speelden Monique en Marco in Oostenrijk tijdens een feestweek in Westendorf. “Ik zet thuis de radio ook altijd een stukje harder als ik muziek van Jannes of Sieneke voorbij hoor komen waarop wij meespelen.” 

Een aantal weken geleden kwam Crazy Accordeons met een speciale versie van Sierra Madre. “Dit is in veel uitvoeringen uitgebracht, maar onze versie is toch wel uniek. Het is ook de eerste single die in eigen beheer is uitgebracht. Omdat het ondernemersbloed door onze aderen stroomt, hebben we eind vorig jaar besloten om het heft in eigen handen te nemen. Op die manier ben je vrij om snel beslissingen te nemen als dat nodig is. We kwamen in contact met Marlstone Music waar veel feest- en Après Ski platen worden opgenomen. We maakten onze wensen kenbaar, namelijk een feest Après Ski plaat met een hoog accordeon gehalte én Nederlands gezongen. En zo werd de speciale “Sierra Madre Party” opgenomen. Volledig gezongen, wat niet eerder was gedaan door ons. Er zit ook een videoclip bij.”

Monique van Beek hoopt voorlopig op dezelfde manier door te gaan. “Het is ook prima te combineren met mijn werk als kapster. Ik ben heel flexibel en treed ook regelmatig alleen op. Bijvoorbeeld in verzorgingshuizen. Wat dat betreft is het vreemd dat we nooit in deze regio gevraagd worden. Dat geeft verder niet hoor, maar het valt gewoon op.” Info: crazyaccordeons.nl .

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie