Feest- en piratenkoor De Mulderssingers uit Wezep bestaat twintig jaar.
Feest- en piratenkoor De Mulderssingers uit Wezep bestaat twintig jaar. Ernie van Beek

Mulderssingers twintig jaar: ‘Als mensen genieten van onze muziek, doen we dat zelf ook’

22 februari 2024 om 06:00 Muziek

Feest- en piratenkoor De Mulderssingers uit Wezep bestaat twintig jaar. De pakweg 25 leden treden regelmatig op tijdens feesten en partijen, maar zijn ook graag geziene gasten in verzorgingshuizen. Lammert van Pijkeren is sinds het begin lid van het koor en met hem praten we over wat geweest is én wat de plannen voor de toekomst zijn. “Met name de optredens zijn heel erg leuk om te doen. Als je ziet dat mensen in bejaardenhuizen genieten, doen we dat zelf ook.”

Barry Wensink

Voor het ontstaan van De Mulderssingers moeten we terug naar een zaterdagmiddag, ergens in de eerste weken van 2004. “Er was een optreden van de Eper Wegpiraten”, weet Van Pijkeren zich nog te herinneren. “We zaten met een stelletje mannen bij elkaar voor zeg maar de derde helft. Toen zeiden we dat als zij dat kunnen, wij het ook moeten kunnen. Zo is het begonnen.” Al snel volgde, in de bestuurskamer van sportpark Mulderssingel, de eerste repetitie. Het begon met twintig leden en al snel liep dat op tot dertig.

De optredens vinden, zoals reeds genoemd, bij verschillende gelegenheden plaats. Bruiloften, festivals en braderieën kunnen we toevoegen aan het lijstje. “In de zomer treden we ook vaak met meerdere koren op. Soms met wel vijf of zes en dat is leuk om te doen. We timmeren behoorlijk aan de weg. Velen kennen ons ook.” Zelfs in het buitenland wordt opgetreden, want de koorleden zijn bijvoorbeeld al  twee keer een weekend in Brugge geweest.

Inmiddels is het seizoen weer begonnen. Het zorgt ervoor dat iedere veertien dagen, op dinsdag in de oneven weken van 19.30 tot 21.30 uur, wordt gerepeteerd. Dit vindt plaats onder leiding van André van Limburg uit Apeldoorn. “De eerste boekingen zijn alweer binnen. We treden onder andere op tijdens de Langste Dag van Hattem. Er zit genoeg aan te komen en we moeten er ook voor zorgen dat het behapbaar blijft.”

We vragen wat het repertoire is en laten de term ‘hoempapa muziek’ vallen. “We zijn niet echt een shantykoor, maar een feest- en piratenkoor. We zingen veelal Nederlandstalig, maar ook Engels- en Duitstalig. We hebben een muziekcommissie met koorleden. Momenteel oefenen we met het nummer ‘Twee motten’ van Gerard Joling.”

Op vrijdag 5 april vindt bij WHC een feestavond plaats ter gelegenheid van het jubileum. Daar zijn onder andere de sponsoren welkom. Mede dankzij deze gulle gevers kan de contributie laag worden gehouden en kost het boeken van een optreden niet veel geld. Het programma begint om 19.15 uur met de ontvangst van de gasten. Er zijn optredens van de Mulderssingers en van koor Eigen-Wijs. Daarnaast staat een verloting gepland met mooie prijzen. “Belangstellenden zijn welkom om langs te komen. Dat geldt ook voor de repetitieavonden.”

Wat de plannen zijn voor de langere termijn? “Er valt soms, vanwege gezondheid, een koorlid weg, maar van tijd tot tijd is er ook aanwas. De gemiddelde leeftijd is rond de zeventig jaar. Op de lange termijn wordt het wellicht lastig, maar dat geldt voor veel koren.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie