Thomas Heideveld oefent voor de tocht.
Thomas Heideveld oefent voor de tocht.

Thomas Heideveld (16) doet mee aan Onbeperkte Elfstedentocht: ‘Hij heeft een ontzettend doorzettingsvermogen’

28 augustus 2023 om 06:03 Maatschappelijk Tips van de redactie

Eén, twee, drie, vier of zelfs vijf dagen sportief bezig zijn en in totaal een afstand afleggen die op kan lopen tot 230 kilometer. Ga er maar aan staan. Deelnemers aan de Onbeperkte Elfstedentocht zijn dit van 13 tot en met 17 september van plan. Het kan op de fiets, tandem, rolstoel, handbike, scootmobiel of met een ander hulpmiddel. Thomas Heideveld (16) uit Wezep doet mee op zijn elektrische driewieler, met zijn vader als fietsende begeleider. Inzet is geld ophalen voor Stichting Woonzorg De Plataan. “Die jongen heeft zo’n ontzettend doorzettingsvermogen en je hoort hem nooit klagen”, aldus moeder Heidi en vader Chris.

Barry Wensink

Je grenzen verleggen en ook nog eens op je eigen verzoek. Het is van toepassing op Thomas, die twee jongere broers heeft. De tiener zag in zijn leven al heel wat keren het ziekenhuis van binnen. Hij heeft de aangeboren hersenafwijking Cerebrale parese (CP). Dit is een houding- en bewegingsstoornis die veroorzaakt wordt door een beschadiging van de hersenen. Die beschadiging ontstaat voor of tijdens de geboorte of in het eerste levensjaar. Bij mensen met CP functioneert een deel van de hersenen niet of anders. Tel daarbij op spasmes en epileptische aanvallen en het moge duidelijk zijn dat er altijd zorgen om Thomas zijn. De sportieveling, in het dagelijks leven leerling van De Twijn in Zwolle, heeft een verstandelijke en lichamelijke beperking.

Hij onderging vorig jaar nog een operatie aan een been en eerder dit jaar was een arm aan de beurt. Tijdens het revalideren kreeg Thomas het verzoek van de fysiotherapeut om concrete doelen te stellen richting zijn herstel. “Hij wilde ten eerste heel graag weer meedoen aan de Avondvierdaagse. Daar is Thomas groot liefhebber van. Drie dagen lukte het wandelend en één dag zat hij een deel in de rolstoel. Het tweede doel is meedoen aan de Onbeperkte Elfstedentocht; een initiatief van Stichting Leef”, zegt Heidi.

Chris vult aan: “We hebben goede vrienden in Dronten en hun zoon heeft ook een beperking en hij is al van jongs af aan bevriend met Thomas. Via deze mensen hoorden we van de activiteit. Zij hebben deze Elfstedentocht al drie keer verreden met hun zoon.”

Al snel werd duidelijk dat De Plataan als goed doel gekoppeld zou worden aan de actie. Stichting Woonzorg De Plataan is een ouder initiatief die een veilig thuis voor jongeren met beperkte mogelijkheden creëert. “Er is veel geld nodig om voor deze jongeren een fijn thuis te maken. We zouden het geld graag willen gebruiken voor het kopen van spelletjes in de huiskamers. Thomas en wij hopen dat hij daar in de toekomst ook een plekje kan krijgen.” Er zijn inmiddels met diverse betrokken partijen gesprekken gevoerd en het is de bedoeling dat het bedrijf Prins Bouw het leegstaande schoolgebouw De Klepperbelt aan de Keizersweg in Wezep gaat herontwikkelen/transformeren naar zorgwoningen. “Er komt een veilig thuis voor zo’n twintig jongeren met beperkte mogelijkheden.” 

Terug naar de Onbeperkte Elfstedentocht. Thomas en zijn vader Chris maken regelmatig de nodige kilometers als voorbereiding op de dagen die komen gaan. Zo werd onlangs nog naar Nunspeet gefietst. “We zouden eerst samen op de tandem, maar Thomas heeft een nieuwe driewieler, zodat hij het in zijn eentje kan. Ik fiets voor hem uit als begeleider. Thomas heeft geen goed zicht en kan niet achteruit kijken. Door de hersenoperatie heeft hij kokervisie, waardoor zijn zicht links beperkt is. Ik ben er dan om duidelijk te maken dat er bijvoorbeeld ergens een paaltje staat, een gat is de weg is óf dat er sprake is van tegemoetkomend verkeer. De eerste drie dagen gaan sowieso lukken, maar daarna is even afwachten. Na iedere tien kilometer is er een koffiepauze die ook gebruikt wordt om de accu van de fiets weer op te laden. Ook die pauzes hebben we geoefend, omdat structuur voor Thomas belangrijk is.”

Moeder Heidi vult aan: “Het wordt sowieso een uitdaging, want Thomas kan maar één arm gebruiken. En met die arm moet hij onder andere sturen, richting aangeven en schakelen.” Op 13 september vertrekken de ‘Heideveldjes’ naar Leeuwarden. Waarschijnlijk wordt de eerste dag dertig kilometer gefietst en op de overige dagen telkens vijftig kilometer. Er is een hotel geboekt voor vier overnachtingen. 

“Iedereen weet dat mensen met een beperking een aantal dingen niet kunnen, maar ze kunnen ook dingen wél. En juist dat wil Thomas heel graag laten zien. Ook wil hij graag herinneringen maken”, besluiten zijn ouders.

Thomas Heideveld is via Instagram en Facebook te volgen. Sponsoren kan via de website www.onbeperkteelfstedentocht.nl/deelnemer/thomas-heideveld/

 'Hij heeft een ontzettend doorzettingsvermogen."
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie