Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. Shutterstock

Aanpassingen doelgroepenbeleid in gemeente Elburg

2 juni 2023 om 11:20 Maatschappelijk

Met het raadsvoorstel het doelgroepenbeleid aan te passen komt het college van burgemeester en wethouders van Elburg tegemoet aan een motie die in 2021 door de raad is aangenomen. In dit beleid wordt de huisvesting van onder andere arbeidsmigranten geregeld.

Aanleiding is de discussie rond de opvang van arbeidsmigranten in een vakantiepark aan de Berkenweg in Doornspijk. Dat leidde tot veel ophef tussen initiatiefnemer Harry Frens en de omwonenden die zich lange tijd fel hebben verzet tegen de opvang. Uiteindelijk zijn betrokken partijen tot redelijke overeenstemming gekomen.

Voor de raad was het aanleiding het college via een motie op te roepen met aanvullingen te komen op het beleid omtrent de opvang van arbeidsmigranten. De raad had meerdere vergaderingen nodig om tot een eindoordeel te komen en toestemming te geven voor de huisvesting aan de Berkenweg. Met name het aantal arbeidsmigranten riep de nodige bedenkingen op. Aan het verzoek is het college nu tegemoet gekomen. Wethouder Lyda Sneevliet: “Het voorstel voorziet in een betere registratie en toezicht. Op deze manier hebben we meer zekerheid over het naleven van de huisvestingscriteria. Ook krijgen we meer toezicht op wat er gebeurt en zodoende meer grip op eventuele problemen.”

Door aanpassingen rond de registratie van arbeidsmigranten wordt de veiligheid van hen verbeterd. Door zicht te hebben op en waar hoeveel mensen er wonen kunnen hulpdiensten bij calamiteiten gerichter handelen. Daarnaast ontstaat een beter zicht op de huisvestingsbehoefte. Nu komt het voor dat mensen zich niet inschrijven bij de gemeente of niet uitschrijven bij vertrek.

Wethouder Sneevliet vindt het belangrijk dat iedere verhuurder of diegene die huisvesting aanbiedt is geregistreerd in het register van Stichting Normering Flexwonen. “Dus niet alleen de woonlocatie, maar ook diegene die de huisvesting levert. Dan weten wij of aan de normen wordt voldaan. In de gemeente Elburg hanteren wij als dit als minimale norm voor huisvesting van arbeidsmigranten.

Het college wil verder de communicatie met de ondernemers verbeteren die arbeidsmigranten in dienst hebben. Dit door huisvesting arbeidsmigranten onderdeel te laten zijn van het overleg met de Bedrijvenkring Elburg.

Daarnaast gaat de omgeving zo goed mogelijk worden meegenomen bij eventuele ontwikkelingen. Hiervoor wordt het participatiebeleid van de gemeente Elburg. Tevens is in het voorstel opgenomen soepeler om te gaan met het mengen van doelgroepen. Hierdoor vallen spoedzoekers hier niet langer onder

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie